2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Donald Trump nem konzultált az európai partnerekkel

A beutazási tilalom szerda esti bejelentése előtt nem konzultált az Egyesült Államok európai partnereivel Donald Trump amerikai elnök, mert "nem volt rá idő" és gyorsan kellett döntenie. A politikus erről csütörtökön beszélt a Fehér Házban újságíróknak.

  • Donald Trump nem konzultált az európai partnerekkel

"A tőzsdék ugyan zuhanhatnak, a gazdaság is visszaeshet, de itt élet-halál kérdéséről van szó, ennél fontosabb nincs" - fogalmazott az amerikai elnök a Leo Varadkar ír kormányfővel tartott tárgyalásai előtt. Trump a gyorsan meghozandó döntéssel indokolta a konzultáció hiányát. Elmondta, hogy az Egyesült Királyság azért nem szerepel a tiltólistán, mert megítélése szerint London gyorsan lépett és sikeres intézkedéseket hozott az új típusú koronavírus terjedésének megfékezésére. Az amerikai elnök lehetségesnek mondta, hogy meghosszabbítják a 30 napig érvényes beutazási tilalmat, de azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy megrövidítik ezt az időtartamot. Ugyancsak elképzelhetőnek mondta az Egyesült Államokon belüli utazási korlátozások bevezetését. Bár, tette hozzá, ezt még nem vitatták meg.

Közölte azt is, hogy szerinte a helyzet még nem érett meg arra, hogy az egész országra érvényes szükségállapotot hirdessen. Leszögezte, hogy az Európából visszatérő amerikai állampolgárok esetében nagyon szigorúan betartatják az elkülönítést. A karanténról azonban további részletekkel nem szolgált.

Újságírói kérdésre válaszolva az elnök elmondta: nem aggódik, hogy esetleg elkapta a vírusfertőzést Jaír Bolsonaro brazil elnök munkatársától. Bolsonaro a hétvégét az amerikai elnök floridai klubjában töltötte, és kiderült, hogy egyik közeli munkatársa vírushordozó. Jelenleg a brazil elnök is megfigyelés alatt áll.

2021-re kellene halasztani az olimpiát

Donald Trump amerikai elnök szerint a koronavírus-járvány miatt 2021-re kellene halasztani a tokiói olimpiát. 

"Talán egy évvel későbbre kellene halasztani a játékokat. Szomorú döntés lenne, de az üres stadionoknál jobb megoldás" - jelentette ki az elnök csütörtökön a Fehér Házban.

Szuga Josihide japán kormányszóvivő reggeli közlése szerint nincs változás a július 24-től augusztus 9-ig kiírt tokiói olimpia tervezésében azután sem, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította a koronavírus-járványt.

Nem állítják le minden amerikai járatukat az európai légicégek

Nem állítják le minden amerikai járatukat a nagy európai légitársaságok az amerikai beutazási korlátozások ellenére sem, de jelentősen csökken a járatszám a transzatlanti útvonalakon - derül ki a légitársaságok tájékoztatásából.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke szerda este jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt március 13-án éjféltól nem léphetnek be az Egyesült Államok területére azok, akik a schengeni övezetben voltak az elmúlt 14 napban. A rendelkezés nem vonatkozik a hazatérő amerikai állampolgárokra.

A Lufthansa Group erre reagálva délután azt közölte a honlapján, hogy a frankfurti, zürichi, bécsi és brüsszeli bázisokról továbbra is közlekednek New York - Newark, Chicago - O'Hare és Washington - Dulles repülőterére. Ez egyben azt is jelenti, hogy minden más járatot töröltek, a nyugati partra egyetlen járat sem indul el.

Hasonló döntést hozott az Air France is, a párizsi központú légitársaság tájékoztatása szerint szombatig minden járat menetrend szerint közlekedik, azután Atlantába, Chicagóba, Detroitba, Los Angelesbe, New York - JFK-re, San Franciscóba és Washingtonba repülnek. Az Egyesült Államok hatóságainak visszajelzésére várnak, hogy a miami, bostoni és houstoni járatot elindíthatják-e.

A KLM konkrét repülőterek említése nélkül azt írta, azokra a repülőterekre közlekednek szombattól, ahol szűrik a beérkező utasokat.

Az International Airlines Group (IAG) érintett cégei (Iberia, Level, Aer Lingus) nem közölt változást, a Budapest és New York között járatot üzemeltető LOT Polish Airlines későbbre ígért tájékoztatást.

Európa és az Egyesült Államok között naponta mintegy 250 gép közlekedik, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség szerint a korlátozó intézkedés 500 járatot és naponta 125 ezer utast érint.    

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Legalább öt migráns, köztük egy négyéves kislány életét vesztette az észak-franciaországi Wimereux tengerpartjánál, amikor keddre virradóra megpróbáltak átkelni a La Manche-csatornán Nagy-Britannia irányába - erősítették meg rendőrségi források a La Voix du Nord című regionális napilap értesülését, de a tragédia körülményeiről egyelőre nem közölték részleteket a hatóságok.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!