2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Külföld

Donald Trump kirúgta nemzetbiztonsági tanácsadóját

Donald Trump kirúgta nemzetbiztonsági tanácsadóját, John Boltont. A háborús héjaként ismert politikus Irak amerikai lerohanásának egyik leghangosabb szószólója volt. Azóta is amerikai fegyveres beavatkozást sürgetett több közel-keleti konfliktusokban.

  • Donald Trump kirúgta nemzetbiztonsági tanácsadóját

Donald Trump a 2016-os elnökválasztási kampányban azt ígérte az iraki és afganisztáni háborút egyre kevésbé támogató embereknek hogy hazahozza a katonákat. Azt is mondta, ha elnök lesz, akkor az Egyesült Államok, ahelyett hogy a világ csendőrének szerepét játszaná, saját problémáinak megoldására fog koncentrálni, erőforrásait pedig nem fogja elpazarolni költséges és értelmetlen háborús kalandokra.

Ehhez képest hatalmas megrökönyödést váltott ki, hogy Amerika ENSZ-nagykövetét John Boltont nevezte ki nemzetbiztonsági főtanácsadójává.

A neokonzervatívok szószólójaként számon tartott John Bolton megtestesítette mindazt, ami ellen Trump még elnökjelöltként kampányolt.

Még 2004-ben, George W. Bush elnöksége alatt Irak megtámadásának egyik fő szószólója volt. Az offenzívát meghamisított titkosszolgálati jelentések alapján indította az Egyesült Államok. Azóta is kitartóan lobbizott azért, hogy országa fegyveresen avatkozzon bele a világ, s mindenek előtt a Közel-Kelet katonai konfliktusaiba. Sürgette a szíra elleni katonai fellépést és egy Irán megtámadásáért is minden követ megmozgatott. Őt tartják felelősnek azért is, hogy az Egyesült Államok és Oroszország kapcsolata olyannyira megromlott, hogy az már a hidegháborús időket idézi. Ellenségként beszél Kínáról és az amerikai sajtó szerint Venezuela és Észak-Korea ügyében is a katonai fellépést pártolta.

Eltávolításából most arra követeztetnek, hogy Trump visszatér az elnökválasztási kampányt megnyerő stratégiájához és a jövőben kevésbé harcias külpolitikát folytat majd. Az elnök a jövő héten nevezi meg új nemzetbiztonsági főtanácsadóját. 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Válaszcsapásokat mért az orosz hadsereg

Válaszcsapásokat mért az orosz hadsereg

Nagy hatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és drónokkal mért csapássorozatot az orosz hadsereg olyan ukrajnai energetikai létesítményekre, amelyek a hadiipart szolgálják - jelentette be csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.
Indiában sokan meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt

Indiában sokan meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt

Legkevesebb harmincnégyen meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt a dél-indiai Tamilnádu államban, további több mint száz ember túlélte, hogy ivott a szóban forgó szeszből, de kórházba kellett szállítani őket - közölték csütörtökön hivatalos források.
Rutte előtt szabad az út a NATO-főtitkári posztra + videó

Rutte előtt szabad az út a NATO-főtitkári posztra + videó

Klaus Iohannis román államfő visszavonta jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, Románia is támogatja, hogy Mark Rutte távozó holland miniszerelnök kerüljön a védelmi szövetség élére - közölte csütörtökön a román elnöki hivatal.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!