2019. október 18.,
péntek, Lukács napja

Donald Trump is tudni akarja mi történt Hasogdzsival

Hír TV

2018. október 18., csütörtök 11:07, frissítve: csütörtök 13:42

Az amerikai elnök is hallani szeretné azt a hangfelvételt, amelyen a török hatóságok szerint az hallatszik, hogy Szaúd Arábia isztambuli konzulátusán megkínoznak egy szaúdi disszidenst, aki az elmúlt másfél évben Amerikában élt.

Donald Trump azt mondta, hogy nem szeretne az egyik legfontosabb közel-keleti szövetségeséről enélkül ítéletet hozni. Közben a török hatóságok tovább kutatnak a szaúdi diplomáciai épületekben, ahol DNS-mintákat keresnek, hogy ezzel is bizonyítsák a szaúdi újságíró meggyilkolását.

Az amerikai elnök szeretné hallani azt a hangfelvételt, amelyet a török hatóságot szereztek meg Dzsamál Hasogzsi vallatásáról. Donald Trump azt mondta tudnia kell minden részletet az ügyről, mert Szaúd Arábia nagyon fontos szövetségese Amerikának és épp egy 450 milliárd dolláros fegyverüzletet kötnek.

Nem vagyok még biztos benne, hogy létezik, valószínűleg igen, lehetséges, hogy igen. Részletes jelentést várok a külügyminisztertől, amint visszajön. Ez lesz az első dolog, amit meg fogok tőle kérdezni – mondta az elnök.

Mike Pompeo Ankara és Isztambul között repked és megpróbál közvetíteni a felek között. A török nyomozók megmutatták az amerikai külügyminiszternek azt a hangfelvételt, amelyen szerintük bizonyítja, hogy Dzsamál Hasogdzsit meggyilkolták a vallatása közben az isztambuli szaúdi konzulátuson.

Fontos információ jutott a birtokunkba a 15 szaúdi állampolgárral kapcsolatosan. A török rendőrség és az ügyészség dolgozik az ügyön, reméljük, hogy Szaúd Arábia teljesen együttműködik velünk, de csak azután hozzuk nyilvánosságra a bizonyítékokat, hogy befejeztük a konzulátus épületeinek átkutatását – mondta Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter.

Szaúd Arábia két hét után beleegyezett abba, hogy a török rendőrség átfésülje azokat az épületeket, ahol a gyanú szerint kínozták Dzsamal Hasogdzsit. A törökök annyit elárultak, hogy az újságíró eltűnésének napján egy 15 fős szaúdi különítmény érkezett az országba csontfűrésszel felszerelkezve, az épületben pedig friss festésnyomokat és jelentős mennyiségű fertőtelítőszert találtak.