2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Donald Trump hivatalosan bejelentette al-Bagdadi megölését

Donald Trump amerikai elnök vasárnap reggel a Fehér Házból közvetített beszédében hivatalosan is bejelentette Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjének a megölését, az akciót Szíria északnyugati részén hajtották végre az amerikai erők vasárnapra virradóra.

  • Donald Trump hivatalosan bejelentette al-Bagdadi megölését

 "Abu Bakr al-Bagdadi halott" - hangoztatta az amerikai elnök. A terroristavezér likvidálását Trump az amerikai kormányzat első számú nemzetbiztonsági céljának nevezte.

"Úgy halt meg, mint egy kutya, egy gyáva ember", aki menekülés közben egy alagútban felrobbantotta magát és megölt három gyermeket is - fogalmazott Trump. Leszögezte: az amerikai katonák nagyszerű munkát végeztek, egyetlen amerikai sem sebesült meg. Al-Bagdadi földi maradványait az amerikaiak a hírszerzés birtokában lévő DNS-minták alapján a helyszínen 15 percen belül azonosították.

Elmondta: al-Bagdadi számos társát is megölték. Az épületben 11 gyermek is volt, őket épségben kimentették. Az al-Bagdadi társaságában lévő két nőt - akik információk szerint a feleségei voltak - szintén holtan találták.

Az amerikai elnök közölte: rendkívül értékes dokumentumokat találtak az épületben az Iszlám Állam további terveiről, terrorakcióinak előkészítéséről.

Harcolunk az Iszlám Állam és más terrorszervezetek teljes megsemmisítéséig - erősítette meg az Egyesült Államok elnöke, és utalt arra, hogy néhány héttel ezelőtt Oszama bin Laden volt terroristavezér fiát, az al-Kaida terrorszervezet irányítását átvett Hamza bin Ladent is megölték.

Donald Trump elmondta: az amerikai különleges egységek nyolc helikopterrel támadtak, előzetesen elaknásították az épület környékét, ahol al-Bagdadi tartózkodott. Az amerikai kommandósokat fegyverropogással "fogadták" az épületben. Az egész akció nem tartott tovább másfél-két óránál.

Az amerikai elnök köszönetet mondott az irakiaknak, a kurdoknak, a törököknek és az oroszoknak és - ahogyan fogalmazott - "bizonyos mértékig" a szíriaiaknak is az akcióhoz nyújtott hírszerzési és információs segítségükért. Külön megemlítette, hogy Oroszország megnyitotta a légterét az amerikaiak számára.

Kérdésekre válaszolva Trump nem kívánta megjelölni, hogy pontosan hol hajtották végre az akciót.

A rajtaütés washingtoni idő szerint vasárnapra virradóra történt. "Ez nagyszerű éjszaka volt az Egyesült Államok és az egész világ számára" - hangoztatta Trump, aki a Fehér Házból követte az eseményeket, Mike Pence alelnökkel, Mike Pompeo külügyminiszterrel, Mark Esper védelmi miniszterrel és a vezérkari főnökök egyesített bizottságának tagjaival együtt.

"Előzetesen nagyon kevesen, nagyon szűk körben tudtak az akcióról" - tájékoztatta a meghívott újságírókat az elnök. Kifejtette: az Egyesült Államok pár héttel ezelőtt szerzett tudomást al-Bagdadi hollétéről. "Állandóan mozgásban volt." A rajtaütést három nappal ezelőtt tervezték el - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Donald Trump megerősítette: nem vizsgálja felül az amerikai csapatok Szíriából való kivonásának a tervét.

 

Külföldi reagálások al-Bagdadi halálhírére

A nyugati vezetők elégedetten fogadták vasárnap Abu al-Bagdadi terrorista vezér halálhírét, amellyel szemben Moszkva kételkedését fejezte ki, Teherán pedig gúnyos hangú üzenetet tett közzé. A legtöbb vezető ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam elleni küzdelem ezzel nem ért véget.

Florence Parly francia védelmi miniszter a Twitteren azt írta: "ez egy terrorista korai visszavonulása, de nem a szervezeté. Gratulálok amerikai szövetségeseinknek ehhez a hadművelethez. Folytatjuk szakadatlan harcunkat az Iszlám Állam ellen partnereinkkel".

Boris Johnson brit kormányfő Twitter-üzenetében azt írta, "Al-Bagdadi halála a terror elleni harcunk fontos pillanata, de a csata még nem ért véget az ördögi Iszlám Állam ellen. Tovább dolgozunk koalíciós partnereinkkel együtt, hogy egyszer s mindenkorra véget vessünk a Daes (az Iszlám Állam arab neve) gyilkos, barbár tevékenységének".

Recep Tayyip Erdogan török elnök tanácsadója közölte: "Törökország büszke arra, hogy NATO-szövetségese, az Egyesült Államok segített igazságot szolgáltatni egy megrögzött terrorista ügyében... Ma megemlékezünk Abu al-Bagdadi civil áldozatairól és hős katonáinkról, akik életüket vesztették azért, hogy megvédjék a világot a Daes terroristáitól. Törökország a terrorizmus elleni küzdelem védőbástyája, és továbbra is szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal és másokkal a terrorizmus és annak minden formája elleni harcban".

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő egy izraeli katonai támaszponton tett látogatásán kijelentette: "gratulálni szeretnék Trump elnöknek a mély benyomást keltő teljesítményhez, amely elvezetett al-Bagdadi meggyilkolásához. Ez tükrözi közös eltökéltségünket az Egyesült Államokkal és az összes szabad országgal arra, hogy harcolunk a terrorszervezetek és terrorista államok ellen. Ez mérföldkő, de a hadjárat még előttünk van".

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője újságíróknak elmondta, hogy "Oroszország védelmi minisztériuma nem rendelkezik hiteles információval arról, hogy amerikai katonák Idlíb (tartomány) feszültségcsökkentési övezetének Törökország által ellenőrzött részében műveletet hajtottak végre az Iszlám Állam volt vezetője, Abu-Bakr al-Bagdadi újabb +megsemmisítésére".

Mohamed-Dzsavad Azari iráni tájékoztatási miniszter a Twitteren al-Bagdadi megöléséről azt írta: "ez nem egy nagy ügy. Önök csak a saját teremtményüket ölték meg".

Az iráni kormányszóvivő szerint al-Bagdadi halála nem jelenti az Iszlám Állam és ideológiája végét.

Mike Pence: az al-Bagdadi elleni rajtatütés Donald Trump határozottságának bizonyítéka

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetője, al-Bagdadi elleni rajtaütés Donald Trump amerikai elnök határozottságának bizonyítéka - jelentette ki Mike Pence amerikai alelnök a CBS televízióban vasárnap. 

Mike Pence - Donald Trumphoz hasonlóan - Amerika számára "nagyszerű napnak" nevezte al-Bagdadi likvidálásának napját. Egyben a rajtaütést végrehajtó amerikai különleges erők "bátorságát és professzionalizmusát" is dicsérte.

Az alelnök a CBS televízió Szemben a nemzettel című, szokásos vasárnapi politikai vitaműsorában elmondta: a Fehér Ház washingtoni idő szerint szombaton reggel kapott olyan hírszerzési információkat, amelyek nyomán az elnök meghozta a döntést a cselekvésre.

"Hihetetlen volt a Fehér Házban az eseményekkel egyidejűleg követni a fejleményeket" - fogalmazott Pence. Hozzáfűzte: al-Bagdadi likvidálásának ugyan érzékelhető következménye lesz a terrorszervezetre, de az Egyesült Államok ezzel együtt sem hagyja abba a terrorizmus elleni küzdelmet.

Pence védelmébe vette az elnök döntését a szíriai csapatkivonásról. "Egy haditengerész édesapjaként nem lehetek eléggé hálás, hogy (Trump személyében) olyan főparancsnokunk van, aki mindig felteszi a kérdést, hogy vajon az amerikai erőknek muszáj-e veszélybe kerülniük" - fogalmazott az Egyesült Államok alelnöke.

Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó az NBC televíziónak "nagyszerű napnak" minősítette al-Bagdadi megölésének napját. Elmondta: a terroristavezér szombaton este halt meg a szíriai Idlíb tartomány területén, a Fehér Ház washingtoni idő szerint este negyed nyolckor kapta az értesítést, hogy al-Bagdadi "száz százalékos biztonsággal halott". (Európában már vasárnap.)

"Ez nagyszerű hír volt nekünk, az amerikai népnek és az egész világnak" - fogalmazott O'Brien. Az akció konkrét részleteit azonban az újságíró kérdésre sem kívánta feltárni.

Az újságírónak arra a felvetésére, hogy van-e különleges jelentősége annak, hogy Trump a bejelentéskor külön köszönetet mondott a kurdoknak és Oroszországnak, a nemzetbiztonsági tanácsadó nemleges választ adott. Mint fogalmazott: Oroszország "nem szövetségese az Egyesült Államoknak", de alkalmanként "az érdekeink egybeesnek".

Mark Esper védelmi miniszter az ABC televízióban "briliánsan végrehajtott hadműveletnek" nevezte a szíriai akciót. Esper, aki a Fehér Házban az elnökkel együtt követte az eseményeket, úgy fogalmazott: Trump "merész döntést" hozott. A tárcavezető elmondta: a rajtaütésben mintegy száz amerikai katona vett részt, ám az egész hadműveletnek jóval többen voltak részesei. Kiemelte a hírszerzés munkatársainak áldozatos munkáját.

"Az üzenetünk az: ha terrorcsoport vezetője vagy, nem hagyunk nyugtot neked és fáradhatatlanul a nyomodban leszünk" - hangsúlyozta Esper. Hozzáfűzte: " a mi katonáink a legjobbak a világon".

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője, aki a múlt héten határozati javaslatot terjesztett elő, amelyben felszólította az elnököt, hogy hagyja abba a szíriai csapatkivonást, közleményben mondott köszönetet a kormányzatnak az akcióért. "Ilyen győzelem csakis akkor lehetséges, ha az Egyesült Államok biztonságáért munkálkodók hozzáértőek, felkészültek és bátrak" - fogalmazott McConnell. "Hálás vagyok a professzionális hírszerzésnek, amely megteremtette e rajtaütés előfeltételeit, a kiváló amerikai katonáknak, akik mindent kockára tettek, hogy végrehajtsák és Trump elnöknek és csapatának a vezető képességeikért" - szögezte le McConnell. Egyben utalt arra is, hogy a terrorszervezetek megmaradt csoportjai elleni küzdelem még nem ért véget.

Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor a Fehér Ház előtt nyilatkozva újságíróknak leszögezte: al-Bagdadi likvidálása "alapvető változást" hozott a terrorizmus elleni háborúban.

 

MTI / Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!