2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Hétköznapi tündér - A Zsolnay család története 11:00

Külföld

Donald Trump cáfolja, hogy Washington kifizette a kétmillió dollárt Phenjannak Otto Warmbier ápolásáért

Donald Trump amerikai elnök pénteken Twitteren cáfolta, hogy az amerikai kormány kifizette volna azt a kétmillió dolláros számlát, amelyet Phenjan 2017-ben nyújtott be Otto Warmbier amerikai diák ápolásáért.

  • Donald Trump cáfolja, hogy Washington kifizette a kétmillió dollárt Phenjannak Otto Warmbier ápolásáért

A The Washington Post című lap csütörtökön két, neve elhallgatását kérő informátorára hivatkozva azt írta, hogy Phenjan kétmillió dolláros számlát nyújtott be Washingtonnak az Észak-Koreában kómába esett, majd hazaszállítása után egy héttel elhunyt amerikai diák, Otto Warmbier ápolásáért 2017-ben. A lap értesülései szerint a Warmbier hazaszállítására Phenjanba küldött amerikai külügyi tisztségviselő Donald Trump jóváhagyásával megállapodást írt alá az orvosi számlák kifizetéséről, a számlát tovább küldték a pénzügyminisztériumba, de az kifizetetlenül ott is maradt.

A Fehér Ház szóvivője nem kívánta kommentálni az értesüléseket. Sarah Huckabee Sanders szóvivő azt közölte: "nem fűzünk megjegyzést túszokról szóló tárgyalásokhoz, ezek ezért voltak eddig sikeresek a jelenlegi kormányzat idején". Az amerikai külügyminisztérium akkori tisztségviselője, aki Phenjanba utazott, hogy hazaszállítsa Otto Warmbiert, a tárgyalások bizalmas jellegére hivatkozva szintén nem nyilatkozott.

Otto Warmbier amerikai egyetemi hallgató volt, aki osztálykiránduláson vett részt Észak-Koreában 2016-ban, amikor letartóztatták, mert a szálloda faláról leemelt és eltett magának egy propagandaanyagot.

2016 márciusában egy phenjani bíróságon "államellenes ellenséges cselekedetért" 15 évi kényszermunkára ítélték. Az ítélethirdetés után ismeretlen okból kómába esett, de erről az Egyesült Államok tisztségviselőit a phenjani hatóságok nem értesítették. Akkor derült rá fény erre, amikor 2017 júniusában Joseph Yun, az amerikai külügyminisztérium akkori tisztségviselője egy orvos társaságában az észak-koreai fővárosba utazott, és elvitték őket abba a kórházba, ahol külföldieket kezelnek.

Otto Warmbiert hazaszállították, ahol néhány napon belül elhunyt. Az orvosi vélemény szerint agykárosodást szenvedett.

 

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!