2021. március 2.,
kedd, Lujza napja

Donald Trump boszorkányüldözésnek nevezte az ellene zajló alkotmányos felmentési eljárást

MTI

2020. január 21., kedd 15:27

Bohózatnak, illetve boszorkányüldözésnek nevezte a hazájában ellene zajló alkotmányos felmentési eljárást (impeachment) Donald Trump amerikai elnök kedden a davosi Világgazdasági Fórumon.

"Ugyanaz a boszorkányüldözés, amely már évek óta folyik, és őszintén szólva ez szégyenletes" - jelentette ki érkezésekor Trump újságírói kérdésre válaszolva.

Későbbi felszólalásában az amerikai elnök országa "látványos" gazdasági teljesítményét méltatta, a dereguláció, az adócsökkentés és az új kereskedelmi megállapodások fontosságát kiemelve.

"Az amerikai modell ma példaértékű a világ számára" - közölte.

Érintette röviden az éghajlatváltozás kérdését is, és hangsúlyozta, hogy

"el kell utasítani a pusztulás örök prófétáit, és apokaliptikus előrejelzéseiket, ők a múlt őrült jövendőmondóinak örökösei".

"Ez nem a pesszimizmus, hanem az optimizmus ideje. A félelem és a kétely nem jó gondolkodási folyamat" - mondta.

Hozzátette, az Egyesült Államok csatlakozni fog az ezer milliárd fa elültetését célzó globális kezdeményezéshez, amelyet most hirdetnek meg Davosban.

"Elkötelezettek vagyunk Isten teremtményeinek, világunk természeti szépségének megőrzése iránt"

- fogalmazott az elnök, aki elemzők szerint beszédében egyszer sem mondta ki azt, hogy "klíma" vagy "globális felmelegedés".

Donald Trump a nap folyamán Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével is megbeszélést fog folytatni, egyebek mellett egy esetleges jövőbeli kereskedelmi egyezmény kérdéséről.

"Egyeztetni fogunk egy jó kereskedelmi megállapodásról. Remélhetőleg valamit sikerül elérnünk" - mondta Trump, hozzátéve, hogy von der Leyen "kemény" tárgyalópartner hírében áll.

A brüsszeli testület új elnöke ezzel párhuzamosan abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a feleknek sikerülni fog pozitív párbeszédet kialakítaniuk a kereskedelem, a technológia, az energetika és egyéb ügyek terén.

A négynapos, péntek estig tartó rendezvénysorozaton a politika, a civil társadalom és az üzleti élet mintegy háromezer döntéshozója vesz részt 117 ország képviseletében, köztük több tucat állam- vagy kormányfő.

A találkozó központi témája a környezetvédelem, illetve a klímaváltozás elleni küzdelem.

MTI