2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 22:50

Külföld

Döbbent csend Prágában: nem értik a fiatalok, mi történt

Elborzadva és döbbenten nyilatkozott a Magyar Nemzetnek néhány prágai fiatal arról a lövöldözésről, ami csütörtökön történt a Károly Egyetem egyik kampuszánál, és amelyben 15 ember meghalt. A fiatalok még késő éjszaka és hajnalban is a helyszínen imádkoztak, gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére.

  • Döbbent csend Prágában: nem értik a fiatalok, mi történt

A prágai városközpont utcái konganak az ürességtől, csak a rendőrautók és a kommandósok köröznek az utcákon, és egy-két teljesen kétségbeesett járókelő bámulja meredten a Károly Egyetem épületét. Az épületet sajtósok veszik körül, mindenki fotókat és interjúkat szeretne készíteni az eseményről.

Az egyik orosz diáklány, aki ukrán barátaival gyászol, a helyszínen nyilatkozott lapunknak:

Teljesen meg vagyunk döbbenve. Öt percre lakunk innen, egész nap rendőrségi szirénákat és mentőautók hangját hallottunk, tele volt a helyszín rendőrökkel 2-3 óra környékére. Egész nap a híreket néztük. Most sírunk és gyertyákkal a kezünkben szeretnénk megemlékezni erről a szívszaggató eseményről.

Nem sokkal később újabb rémült cseh fiatalok érkeznek a szörnyű terrorcselekmény helyszínére, fel-alá sétálnak a kies utcákon. Az arcuk falfehér a rémülettől. A húsz év körüli prágai fiúk elkeseredetten beszéltek a történtekről:

Itt dolgozunk az utca végében, és egyszer csak lövéseket hallottunk. Mindenki rettentően meg volt ijedve, senki sem mert kimenni, mert féltünk, hogy valami baj történik. Mindenki elszörnyedt, hogy esetleg részese lehet az esetnek, ezért inkább bent maradtunk. Egyszerűen szörnyű volt.

Nem sokkal később egy magányos fiú sétálgatott a teljesen lezárt területen, akin látszott, azt sem tudja, fiú-e vagy lány. Hangja csendes volt, és enyhén remegett. Láthatóan nem tudott mit kezdeni magával. A prágai járókelő szerint

a városközpontban minden olyan, mint eddig: az emberek szórakoznak, úgy tesznek, mintha semmi sem történt volna. Belül azonban minden más. Azok után, ami Ukrajnában, Gázában történt, ahol mindennap emberek halnak meg, még ez is. Húsz percre dolgozom innen, és ismerem ezt a helyet, de a saját szememmel akartam meggyőződni arról, hogy milyen érzés ez a látvány. Teljesen megváltoztatja a világról alkotott felfogásodat ez az egész.

 

Prága egy nap alatt teljesen megváltozott. A korábbi barátságos, befogadó és szórakozóhelyekkel teli, pezsgő életű város a mai napon egy üres, hideg, sivár és kietlen, rendőrökkel és kommandósokkal körbezárt világgá változott. A békés világ úgy látszik, egyre jobban kezd megváltozni.

Borítókép: Prágai fiatalok emlékeznek arra a 15 halottra, akit a cseh merénylő megölt (Fotó: ORIGO/ Csudai Sándor)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Növelni tudta támogatottságát Trump a fiatalok körében

Növelni tudta támogatottságát Trump a fiatalok körében

A fiatalokon úszhat el Joe Biden amerikai elnök második ciklusa – írta a Reuters. A hírügynökség által az Ipsossal közösen elvégzett kutatás szerint ugyanis Donald Trump folyamatosan növeli támogatottságát a harminc évesnél fiatalabb amerikaiak körében.
Fegyverkeznek a skandináv országok

Fegyverkeznek a skandináv országok

A svéd honvédelmi bizottság pénteken ismertette az ország védelmi terveit 2030-ig tartalmazó jelentést, aminek tartalma igazán nem lepte meg a közvéleményt: várható volt, hogy történelmű léptékű fejlesztésbe kezd a friss NATO-tag.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!