2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Deutsch: Nem kap plusz forrást Magyarország a koronavírus elleni harcra

Hír TV

2020. március 29., vasárnap 19:29

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője hazudik az EU koronavírus-járvány elleni küzdelem érdekében a tagállamok számára javasolt pénzügyi támogatásaival kapcsolatban, az EU eddigi egyetlen eurócent plusz uniós forrást sem adott egyetlen tagországnak sem - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője Facebook oldalán vasárnap.

 Deutsch Tamás szerint a tény az, hogy "a sokat emlegetett úgynevezett uniós mentőprogram 37 milliárd eurós keretében semmilyen új forrás, plusz pénz nincs. Ezek az összegek a tagállamoknak a 2014-2020-as időszakra már korábban, hét évre előre megítélt tagállami uniós pénzügyi borítékjaiban benne vannak."

A fideszes politikus leszögezte azt is, hogy az EU késlekedett a döntéseivel, annak ellenére, hogy a járvány példátlanul súlyos és rendkívül komolyak a gazdasági, szociális következményei. Az Európai Bizottság (EB) javaslatai egyetlen tagországnak sem biztosítanak több pénzt, a tagállamok alig egyharmadának előbb fogják odaadni azokat a fejlesztési forrásokat, amelyeket már egyébként is elkülönítettek számukra a régiók felzárkóztatását szolgáló pénzekként az EU költségvetésében.

"Nekünk, magyaroknak, Magyarországnak egyetlen egy fillér plusz európai uniós forrást sem jelent ez a bizottsági javaslat. Magyarország és számos további tagállam esetében a regionális fejlesztési források már nem átcsoportosíthatóak." A 2014-2020-as hétéves keretköltségvetési ciklus vége felé a tagállamok többsége uniós jóváhagyás mellett már időben eldöntötte, leszerződte, lekötötte és többségében elköltötte a rendelkezésre álló fejlesztési forrásokat, amelyeket az uniós szabályokkal összhangban olyan gazdaságfejlesztési célokra, amelyek megszakítása, a gazdaságfejlesztési programokra fordítható források elvonása nemhogy enyhítené a koronavírus okozta gazdasági károkat, hanem még inkább mélyítené azokat - írta Deutsch Tamás.

Arra is felhívat a figyelmet: a strukturális alapokból korábban és most előlegként kapott források nem plusz források. Ezeket egyfajta "likviditási" előlegként kapják a tagállamok. A leszerződött, végrehajtott projektek után ezeket ki kell fizetniük a támogatottaknak, amíg az EB-nek benyújtott számlák után megérkezik a tényleges támogatás.

Az EB javaslata csak az EU tagországok kevesebb mint a felének nyújt valamiféle segítséget. Azoknak, akik rosszul állnak az uniós pénzek felhasználásában, de Magyarország nem tartozik ezen tagállamok közé.

A magyar kormánypárti képviselők azt javasolják, hogy az EB azokon a területeken is nyújtson előfinanszírozást, ahol a tagországok még nem kötötték le teljes egészében a rendelkezésre álló uniós forrásokat, mint például az Európai Szociális Alap, amelyet mozgósítani kellene a munkavállalók kieső béreinek finanszírozására és a növekvő munkanélküliség visszaszorítására.

Továbbá javasolják, hogy a koronavírus elleni védekezésre nyújtott uniós forrásokat az országokon belül bármely régióban fel lehessen használni, ott is, ahol egyébként a gazdasági fejlettség miatt nem, vagy csak korlátozottan lehetne. Erre azért van szükség, mert a vírus nem válogat a régiók között, így például Közép-Magyarországon is szükség van a segítségre.

Az uniós fejlesztési források baloldal által előszeretettel emlegetett "átcsoportosítása" durva megszorító intézkedéseket jelent, növeli a járvány okozta gazdasági és szociális problémákat, de "Ujhelyi István a szikár tények ellenére hatalmas uniós támogatásokról hadovál" - áll Deutsch Tamás Facebook-bejegyzésében.

MTI