2024. 06. 23. Vasárnap Zoltán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Napi aktuális 04:40

Külföld

Dél-Korea szigorú szankciókat vár Észak-Korea ellen a nukleáris fejlesztések miatt

Az észak-koreai nukleáris fejlesztések elleni határozott fellépést sürgette hétfőn Jun Szok Jol dél-koreai elnök, nem sokkal a NATO vilniusi csúcstalálkozója előtt.

  • Dél-Korea szigorú szankciókat vár Észak-Korea ellen a nukleáris fejlesztések miatt

"Meg kell mutatni, hogy a nemzetközi közösség szándéka, hogy megakadályozza Észak-Korea atomfegyverhez jutását erősebb, mint Phenjan nukleáris fejlesztések iránti eltökéltsége" - szögezte le hétfőn az AP hírügynökségnek adott interjújában Jun Szok Jol, aki a tervek szerint részt vesz a NATO kedden kezdődő, két napra tervezett vilniusi csúcstalálkozóján.

A sajtónak adott írásbeli nyilatkozatában az államfő elmondta, a csúcson szorgalmazni fogja a nemzetközi összefogást "Észak-Koreai törvénytelen cselekedetei ellen", hozzátéve, hogy a NATO és Szöul közötti új megállapodás 11 területen tesz lehetővé együttműködést, beleértve a kiberbiztonságot is.

"A béke akkor a legbiztosabb, ha erős hatalom és elrettentés áll mögötte. Az Észak-Korea elleni szigorú nemzetközi szankciókkal meg lehet előzni (Phenjan) nukleáris fejlesztéseit és rakétaprogramját" - fogalmazott az elnök aláhúzva, hogy a litván fővárosban Joe Biden amerikai elnökkel és Kisida Fumio japán miniszterelnökkel is egyeztet majd.

"Ahogy az Európában történő események jelentős hatással bírnak az indiai- és csendes-óceáni térségre, úgy az indiai- és csendes-óceáni térségben zajló események is erőteljesen kihatnak európai országokra" - tette hozzá.

Kiemelte: az ukrajnai háború megmutatta, hogy egyetlen térség biztonsági válsága is globális hatással bírhat.

Jun Szok Jolt japán, ausztrál és új-zélandi vezetőkkel együtt hívták meg a csúcstalálkozóra.

Mindeközben hétfőn Phenjan azt vetette az Egyesült Államok szemére, hogy amerikai gépek sértették meg az észak-koreai légteret, a kommunista ország védelmi tárcájának szóvivője a KCNA észak-koreai állami hírügynökségnek pedig kiemelte, "az amerikai provokáció" csak közelebb viszi a Koreai-félszigetet a nukleáris konfliktushoz.

Hozzátette: Phenjan "visszafogja magát", de a légterét megsértő gépeket le fogják lőni.

A KCNA közleményében emellett nukleáris zsarolásnak nevezik azon washingtoni tervet, mely stratégiai nukleáris felszerelést küldene a térségbe, kiemelve: "ha bármi történne", azért egyedül az Egyesült Államok viseli a felelősséget.

Dél-Korea és az amerikai hadsereg idén már több közös hadgyakorlatot rendezett a félszigetnél, júniusban pedig a dél-koreai Puszanba érkezett az Egyesült Államok egy nukleáris meghajtású tengeralattjárója is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

1971-ben Darvas Lili, Törőcsik Mari és Darvas Iván főszereplésével, Makk Károly rendezésében mutatták be a Cannes-ben a zsűri nagydíjával is kitüntetett Szerelem című filmet. A Szélesvásznú történelem adásában Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színművésznővel és Lukácsy György filmkritikussal beszélgettünk a magyar filmtörténelem egyik legfontosabb alkotásáról.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!