2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Dánia kész támogatni egy európai tengeri missziót a Hormuzi-szorosban

MTI

2019. szeptember 6., péntek 21:23

A dán kormány pénteken készségét fejezte ki az iránt, hogy támogasson egy európai tengeri missziót a Hormuzi-szorosban, tekintve a térségben az elmúlt hónapokban kialakult feszültséget.

"Jelenleg tanulmányozzuk annak lehetőségét, hogy a dán haditengerészet hozzájáruljon egy közös európai erőhöz" - jelentette ki egy sajtótájékoztatón Mette Frederiksen dán miniszterelnök.

Jeppe Kofod külügyminiszter elmondta, hogy Dánia tárgyalásokat folytat más európai országokkal egy kezdeményezésről a Hormuzi-szorosban a kereskedelmi hajózás biztonságának megerősítése érdekében.

Az Egyesült Államok néhány hete tett javaslatot egy tengeri misszió létrehozására, hogy megkönnyítsék a hajózást a térségben az olyan szövetségesek, mint Franciaország, Németország vagy az Egyesült Királyság számára.

Az iráni hatóságok két napja szabadon engedték a Stena Impero nevű, brit lobogó alatt közlekedő tartályhajó legénységének hét tagját. A hajót Irán július 19-én foglalta le a Hormuzi-szorosban. A Stena Bulk svéd cég által üzemeltetett, de brit lobogó alatt közlekedő tartályhajó lefoglalása és 23 tengerészének fogva tartása az iráni Forradalmi Gárda által diplomáciai viszályt okozott Irán és az Egyesült Királyság között, valamint növelte a feszültséget a Perzsa(Arab)-öbölben.

Az iráni hatóságok azzal indokolták a tartályhajó július 19-i lefoglalását, hogy az megsértette a hajózási szabályokat a szorosban, amit mind London, mind a hajózási társaság tagadott.

A hajó lefoglalásának azonban politikai háttere is volt, mivel válasz volt arra, hogy a brit királyi tengerészgyalogság július elején Gibraltárnál lefoglalta a Grace-1 nevű iráni tartályhajót annak gyanújával, hogy a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsim ellen bevezetett szankciókat.

A pénteki bejelentést a miniszterelnök a védelmi és külügyi tárcavezetővel közösen tette egy olyan bemutató során, amely arról szólt, hogy Dánia miképpen növeli katonai hozzájárulását nemzetközi missziókhoz. A skandináv ország katonai sebészcsapatot küld Szíriába, valamint egy repülőgépet és egy helikoptert küld csaknem 150 katonával az ENSZ mali missziója, illetve a Franciaország által a Száhel térségében folytatott művelet számára.

A tervek értelmében Dánia további 500 katonát küld nemzetközi missziókhoz Irakba, Afganisztánba, Koszovóba és Észtországba.

 

MTI