2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Dánia kész támogatni egy európai tengeri missziót a Hormuzi-szorosban

A dán kormány pénteken készségét fejezte ki az iránt, hogy támogasson egy európai tengeri missziót a Hormuzi-szorosban, tekintve a térségben az elmúlt hónapokban kialakult feszültséget.

  • Dánia kész támogatni egy európai tengeri missziót a Hormuzi-szorosban

"Jelenleg tanulmányozzuk annak lehetőségét, hogy a dán haditengerészet hozzájáruljon egy közös európai erőhöz" - jelentette ki egy sajtótájékoztatón Mette Frederiksen dán miniszterelnök.

Jeppe Kofod külügyminiszter elmondta, hogy Dánia tárgyalásokat folytat más európai országokkal egy kezdeményezésről a Hormuzi-szorosban a kereskedelmi hajózás biztonságának megerősítése érdekében.

Az Egyesült Államok néhány hete tett javaslatot egy tengeri misszió létrehozására, hogy megkönnyítsék a hajózást a térségben az olyan szövetségesek, mint Franciaország, Németország vagy az Egyesült Királyság számára.

Az iráni hatóságok két napja szabadon engedték a Stena Impero nevű, brit lobogó alatt közlekedő tartályhajó legénységének hét tagját. A hajót Irán július 19-én foglalta le a Hormuzi-szorosban. A Stena Bulk svéd cég által üzemeltetett, de brit lobogó alatt közlekedő tartályhajó lefoglalása és 23 tengerészének fogva tartása az iráni Forradalmi Gárda által diplomáciai viszályt okozott Irán és az Egyesült Királyság között, valamint növelte a feszültséget a Perzsa(Arab)-öbölben.

Az iráni hatóságok azzal indokolták a tartályhajó július 19-i lefoglalását, hogy az megsértette a hajózási szabályokat a szorosban, amit mind London, mind a hajózási társaság tagadott.

A hajó lefoglalásának azonban politikai háttere is volt, mivel válasz volt arra, hogy a brit királyi tengerészgyalogság július elején Gibraltárnál lefoglalta a Grace-1 nevű iráni tartályhajót annak gyanújával, hogy a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsim ellen bevezetett szankciókat.

A pénteki bejelentést a miniszterelnök a védelmi és külügyi tárcavezetővel közösen tette egy olyan bemutató során, amely arról szólt, hogy Dánia miképpen növeli katonai hozzájárulását nemzetközi missziókhoz. A skandináv ország katonai sebészcsapatot küld Szíriába, valamint egy repülőgépet és egy helikoptert küld csaknem 150 katonával az ENSZ mali missziója, illetve a Franciaország által a Száhel térségében folytatott művelet számára.

A tervek értelmében Dánia további 500 katonát küld nemzetközi missziókhoz Irakba, Afganisztánba, Koszovóba és Észtországba.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!