2021. 09. 27. Hétfő Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyarország élőben

Következik:

Hírek 09:00

Külföld

Dallas és Seattle felfüggeszti a könnygáz és más tömegoszlató fegyverek használatát

Egy szövetségi bíró határozatban utasította az egyesült álamokbeli Seattle városát, hogy ideiglenesen függessze fel a könnygáz, a paprikaspray és a hanggránátok rendőrségi használatát békés tüntetések feloszlatására. Előzőleg Dallas vezetői is a tömegoszlató fegyverek alkalmazásának felfüggesztéséről állapodtak meg.

A 14 napra szóló végzés győzelmet jelent azon csoportok számára, amelyek szerint a hatóságok túlreagálták a Washington állam legnagyobb városában George Floyd halála nyomán kezdődött tüntetéseket - írta az AP amerikai hírügynökség.

A Black Lives Matter (a fekete életek számítanak) mozgalom egy csoportja a héten indított keresetet a seattle-i rendőrséggel szemben, hogy véget vessen azoknak az erőszakos módszereknek, amelyeket az elmúlt hetek nagyobbrészt békés tüntetéseinek feloszlatására alkalmazott.

Seattle-ben, mint az Egyesült Államok számos más nagyvárosában az afroamerikaiakat máig sújtó rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen kezdődtek részben erőszakos tüntetések Floyd május 25-én, rendőri intézkedés közben bekövetkezett halála nyomán.

A tüntetők a héten Seattle belvárosában barikádokat emeltek a rendőrség helyi épülete elé, s a városvezetés a további konfliktusok elkerülése érdekében elrendelte a rendfenntartók kivonását a körzetből. A tiltakozók ezt követően elfoglalták az érintett Capitol Hill negyed egy hat tömbre kiterjedő részét, lezárva azt a rendőrség által hátrahagyott kordonokkal, és így folytatták demonstrációjukat.

Jenny Durkan polgármester és Carmen Best rendőrfőnök azóta bocsánatot kért azoktól a békés tüntetőktől, akiket a válogatás nélküli rendőri fellépés vegyi fegyverek hatásának tett ki. A rendőrfőnök mindazonáltal emlékeztetett arra, hogy egyes tüntetők erőszakosan léptek fel a rendőrökkel szemben, petárdákkal és más eszközökkel dobálták őket, és nem engedelmeskedtek a tüntetés feloszlatására kiadott parancsnak.

A seattle-i bírói végzés előtt egy nappal a texasi Dallas vezetői is arról állapodtak meg, hogy 90 napra betiltják a könnygáz és más kevésbé veszélyes rendőrségi tömegoszlató fegyverek tüntetők elleni bevetését.

Sam Lindsay kerületi bíró csütörtökön jóváhagyta az erről született konszenzusos megállapodást, amelyben a rendőrség beleegyezett, hogy átmenetileg mellőzi a füstbombák, hanggránátok, paprikalövedékek és más vegyi anyagok használatát. Beleegyeztek emellett, hogy gumilövedékeket és babzsákokat sem lőnek ki a tüntetőkre.

A felfüggesztő határozat egyelőre szeptember 9-ig lesz érvényben.

A várost és a dallasi rendőrséget két tüntető, Tasia Williams és Vincent Doyle perelte be, miután a Black Lives Matter két különböző felvonulásán a rendőrök gumilövedékkel sebesítették meg őket.

Május 25-én Minneapolisban indokolatlan rendőri erőszak miatt megfulladt az afroamerikai George Floyd - az ellene intézkedő rendőr több mint 8 percig térdelt a nyakán, s az eset óta az egész Egyesült Államokban tüntetéssorozatok zajlanak a rendőri erőszak és rasszizmus ellen.

 

New York kormányzója törvényeket írt alá a rendőrök felelősségre vonhatóságáról

New York állam demokrata párti kormányzója, Adrew Cuomo pénteken egy sor törvényt írt alá a rendőrök felelősségre vonhatóságáról.

A keleti parti állam törvényhozása a héten tíz javaslatot szavazott meg, mindegyikük a rendőri erőszak megfékezését és a rendőrök felelősségre vonásának lehetőségét szabályozza.

A törvények között szerepel a rendőri túlkapásokról készült jegyzőkönyvek és a rendőrök elleni eljárásokról szóló dokumentumok közzététele csakúgy, mint a rendőrök szakmai értékelésének nyilvános elérhetősége. Ezeket az adatokat és információkat eddig bizalmasként kezelték, és nem voltak publikusak. Az egyik törvény a fojtófogások alkalmazásának betiltásáról rendelkezik.

Ez utóbbi törvényt Eric Garnerről, a 2014 júliusában New Yorkban rendőri erőszak miatt meghalt afroamerikai férfiról nevezték el. Garner a rendőri intézkedés közben alkalmazott fojtófogás miatt veszítette életét. Az halottkém gyilkosságnak minősítette az esetet, a 29 éves Daniel Pantaleo rendőr ellen azonban ejtették a vádat. Andrew Cuomo kormányzó bejelentette, hogy a közeli jövőben rendeletben kötelezi az állam rendőrkapitányságait, hogy dolgozzanak ki terveket egy rendőrségi reformra. E tervezetekben Cuomo szerint szerepelniük kell mindazon problémáknak, amelyek a jelenlegi tüntetéshullámban felmerülnek: például az afroamerikaiak hátrányos helyzetének, a túlzó rendőri erőszaknak, és mindazon panaszoknak, amelyek a rendőrséggel szemben megfogalmazódtak. Cuomo leszögezte: azoktól a rendőrségektől, amelyek 2021. április elejéig nem készítik el a reformterveket, New York állam megvonja a pénzügyi támogatást.

Május 25-én Minneapolisban indokolatlan rendőri erőszak miatt meghalt az afroamerikai George Floyd - az ellene intézkedő rendőr több mint 8 percig a nyakán térdelt, s az eset óta az egész Egyesült Államokban tüntetéssorozatok zajlanak a rendőri erőszak és rasszizmus ellen.

Több hasonló korábbi esetben a rendőrök fojtófogása okozta az áldozatok halálát.

"Nem szeretem a fojtófogást" - fogalmazott Donald Trump amerikai elnök pénteken a Fox televíziónak adott interjújában. Majd hozzáfűzte: ennek a rendőri gyakorlatnak "általában szólva véget kell vetni". Ugyanakkor hozzátette, hogy arra "néhány nagyon bonyolult helyzetben" mégis szükség lehet.

 

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Erős földrengés volt Kréta térségében

Idén már több földmozgást is jelentettek a térségből. 2021. szeptember 27.

Elemző: Egy baloldali német kormány felbátorítaná az uniós politikai zsarolást

Ursula von der Leyen is aggódhat a Merkel-éra vége miatt - mondta Kovács Attila európai uniós szekértő Európai híradó című műsorunkban. 2021. szeptember 27.

A kereszténydemokraták és a szociáldemokraták is kormányalakításra készülnek Németországban

A választás végleges eredménye a héten várható, miután a koronvírus-járvány miatt sokan levélben szavaztak. 2021. szeptember 27.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!