2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Csődöt jelentett Detroit

Csődöt jelentett Detroit. Hosszú távú adósságát 18,5 milliárd dollárra becsülik, ez az eddigi legnagyobb méretű önkormányzati csődeset az Egyesült Államok történetében. Detroitban jelenleg 16 százalékos a munkanélküliség.

Középnyugat Párizsa, Motorváros – így ismerték Amerikában a helyi autóipar fellegvárát. Detroit korábban az Egyesült Államok negyedik legnépesebb városa volt, az elvándorlás miatt azonban lakossága az ötvenes évekbeli 2 millióról mára 713 ezerre csökkent. A michigani nagyváros csütörtökön jelentett csődöt. „Ma felhatalmaztam Detroit válságmenedzserét, hogy állami csődvédelemért folyamodjon. Nehéz és fájdalmas döntés volt, de úgy gondolom, nincs más járható út. Miért tettem ezt? Mi ésszerű mind Detroit városa, mind Michigan állam számára? Nos, hadd kezdjem azzal, hogy Detroit hanyatlása már hatvan éve tart. Hadd legyek őszinte: Detroit le van égve” – fogalmazott Michigan kormányzója.

A város hosszú távú adósságát 18,5 milliárd dollárra becsülik, ez az eddigi legnagyobb méretű önkormányzati csődeset az Egyesült Államok történetében. „Az egyik dolog, amit mondani szeretnék a polgárainknak, az, hogy én tényleg nem akartam ebbe az irányba menni, de most, hogy itt tartunk, a legjobbat kell kihoznunk” – mondta Detroit polgármestere.

Detroitban az autóipar hanyatlása miatt jelenleg 16 százalékos a munkanélküliség, ez az amerikai átlag mintegy kétszerese. A polgármester azt ígérte a lakosságnak, hogy a közszolgáltatások a jövőben is működni fognak, és a közalkalmazottak is megkapják a fizetésüket. Az amerikai szövetségi csődbíróság hamarosan dönthet arról, hogy a város megkapja-e a csődvédelmet hitelezőivel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!