2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Csehország próbálta eltitkolni, hogy az oroszokkal üzletelnek

Lényegében egyetlen hónap alatt kiderült, hogy Csehország a háborúra hivatkozva csak a retorika szintjén szüntetne meg minden kereskedelmi kapcsolatot Moszkvával.

  • Csehország próbálta eltitkolni, hogy az oroszokkal üzletelnek

Mára ugyanis eldőlt, mindkét atomerőművük számára új generációs, orosz üzemanyagot szereznek be. A hírt nem verték nagy dobra, hiszen a történtekről csupán egy szaklapból (neimagazine.com) lehetett tudomást szerezni - írja a Magyar Nemzet

Az ügy pikantériája, hogy néhány hónapja cseh illetékesek még arról beszéltek, Oroszország helyett az Egyesült Államoktól fogják vásárolni a nukleáris fűtőanyagot. Nem így történt. 

Az új üzemanyagot az orosz TVEL vállalat szállítja majd és a csehek a beszerzéstől biztonságosabb és hatékonyabb működést várnak - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből

A cseh és orosz mérnökök közös fejlesztése azt szolgálja, hogy a korábbinál is több áramot tudjanak karbonmentesen, szabályozhatóan előállítani az országhatárain belül.  

A Dukovany erőmű szóvivője, Jiri Bezdek a szakportálnak elmondta, hogy a reaktorban először alkalmaznak új generációs üzemanyagot. A szakemberek mind a 349 fűtőelemköteget eltávolítják a reaktorból, majd a karbantartási munkálatok befejeztével a használt kazetták egy részét visszateszik, valamint 78 új típusú üzemanyag-kazettát helyeznek a reaktorba. 

A CEZ vállalat igazgatósági tagja és atomenergetikai szakosztálynak vezetője, Bohdan Zronek elmondása szerint – az új típusú üzemanyag alkalmazása által is – arra törekszenek, hogy növeljék mindkét atomerőművük biztonságát, megbízhatóságát és működési hatékonyságát. 

Gyakorlatilag ezzel párhuzamosan a cseh CEZ vállalat közölte, hogy a temelini atomerőmű 2. blokkja 12 hónaposról szintén hosszabb üzemanyagciklusra áll át a hatékonyság és biztonság növelése, valamint a 60 éves üzemidő megvalósulásának érdekében. 

Temelinben 163 kazettát helyeznek el a 2-es reaktorban, ebből 48 új. A fejlesztésnek köszönhetően az atomerőmű a leállások között hosszabb ideig képes majd üzemelni, így több áramot tud majd előállítani.  

Bohdan Zronek, a CEZ nukleáris energetikai szakterületének igazgatója a szaklapnak elmondta, hogy Dukovanyban 16 hónapra, Temelínben pedig 18 hónapra emelik az üzemanyagciklust.  

Az ehhez szükséges nukleáris üzemanyagot Oroszországtól vásárolják, az amerikai átállás tehát még várat magára.  

Az Egyesült Államok azonban egy szót sem szólhat a cseh beszerzés miatt – ezzel kapcsolatban lapunk meghökkentő adatokat közölt nemrégiben, az amerikai statisztikai hivatal adataira támaszkodva. 

2023 első felében az USA ugyanis nem kevesebb, mint 416 tonna dúsított uránt vásárolt a háború idején Oroszországtól, ami 2,2-szerese a tavalyi mennyiségnek, ami 188 tonna volt. 

Az adásvétel ellenértéke hozzávetőlegesen 700 millió dollár, ami 2002 óta a legmagasabb érték. Ez a jelenlegi árfolyamon átszámolva nagyjából 250 milliárd forint. A mostani ügyletekkel Oroszország részesedése az amerikai importból 32 százalékra nőtt. Mindez az orosz-ukrán háború idején történik, amikor az Egyesült Államok más országoktól elvárná, hogy mindenféle kereskedelmi kapcsolatot szüntessen meg Moszkvával.

Nyitókép: Ceenergynews.com

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!