2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Csatatér Tiranában

Hír TV

2019. május 14., kedd 12:20

Megostromolták a miniszterelnöki hivatal épületét a szocialista kormányfő lemondását követelő tüntetők Albániában. A baloldali politikust maffiakapcsolatokkal és korrupcióval vádolja a jobbközép ellenzéki párt. Az Európai Unió egyelőre Edi Rama miniszterelnököt tartja az ország törvényes vezetőjének. A politikus pártját a tavalyi kampányban Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa is támogatta.

Hétfő délután az eső ellenére is több ezren gyűltek össze Albánia fővárosában, hogy Edi Rama miniszterelnök lemondását követeljék. A tiltakozók közül többen petárdákat és gyújtópalackokat hajigáltak a miniszterelnöki hivatal épületére.

 A rohamrendőrök végül könnygázt és vízágyukat bevetve tudták csak visszaszorítani a tömeget. Rohamkocsikkal szállították el a helyszínről a sérülteket köztük rendőröket is, de egyelőre nem tudni, hogy hányat.

Az összecsapások késő éjszakáig eltartottak. A tüntetők több kormányzati intézmény, így a parlament ellen is rohamot indítottak, de a kivezényelt hatóság mindenhol útjukat állta. Még a rendőrség központját is megostromolták, de nem jutottak be az épületbe.

Tiranában immár mindennaposak a demonstrációk amelyeken a korrupcióval és választási csalással vádolt szocialista miniszterelnök, Edi Rama lemondását követelik.

A jobbközép Demokrata Párt azzal is vádolja a miniszterelnököt, hogy alkut kötött az albán maffiával, pontosabban választási csalásra használta fel a szervezett bűnbandákat.

Az ellenzéki csoport fogadkozik: addig tüntetnek, amíg előre hozott választásokat tartanak.

Hír TV