2024. 09. 20. Péntek Friderika napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A röpülő falu 03:00

Külföld

Csak Ukrajnának származott haszna az Északi Áramlat felrobbantásából

Gyűlnek a felhők Ukrajna felett. Kiderült, hogy Kijevben rendelték el az Északi Áramlat felrobbantását. A cipőfűző-hadműveletet még Volodimir Zelenszkij is jóváhagyta. Ukrajnának mindössze 300 ezer dollárba került elpusztítani az Európát földgázzal ellátó vezetéket.

  • Csak Ukrajnának származott haszna az Északi Áramlat felrobbantásából

Az Északi Áramlatot 17,2 milliárd euróba került megépíteni, miközben a felrobbantásához elég volt 300 ezer dollár. A német nyomozók és a Wall Street Journal újságírói derítették ki, hogy valóban Ukrajna szervezte meg a cipőfűző-hadműveletnek nevezett akciót, ami egészen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökig is elért.

Az Északi Áramlat az oroszországi Uszt-Luga kikötő közelében lévő Szlavjanszkaja kompresszorállomásról indult, a Balti-tenger alatt húzták végig, egészen a németországi Greifswald város közelében lévő Lubmin földgázfogadó állomásig. A tenger alatt 1230 kilométer hosszan húzódik. A dupla vezetékpár egy-egy szálán 27,5 milliárd köbméter földgáz ment keresztül. Az Északi Áramlat 1 és 2 együttes kapacitása 110 milliárd köbméter földgáz.

A vezeték az orosz gázt a kitermelési helyéről, a nyugat-szibériai Nadym Pur Taz és Jamal mezőkről szállította Németország felé. Az Északi Áramlat 1. az északnyugat-európai országokba szállította a gázt, a 2-es vezeték pedig a délkelet-európai nemzeteket célozta. Ez utóbbiról érkezett az orosz gáz Olaszországba, Szlovákiába, Magyarországra, Szlovéniába és Horvátországba.

Az Északi Áramlat 2. elleni támadás az emberiség történetének legsúlyosabb metángáz-kibocsátását eredményezte. Becslések szerint 100-400 ezer tonna metán került a légkörbe.

A vezeték felrobbantása két okból volt rendkívül előnyös Ukrajna számára. A Wall Street Journal oknyomozó riportjában írt róla, hogy Az Északi Áramlat veszte egyik oldalról elvágott egy rendkívül fontos kapcsolatot Európa és Oroszország között, így  nyugati országok erőteljesebben támogathatták Kijevet a háborúban. Másrészt Oroszország így csak Ukrajnán keresztül szállíthatta a vezetékes földgázt az EU-nak, amiből az ukránok rengeteg tranzitdíjat tudtak lefölözni.  A gáztranzitból évi több 100 millió dolláros bevétele lett Ukrajnán. 

teljes cikk a Világgazdaság honlapján olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hezbollah-vezér: Izrael minden határon túlment

Hezbollah-vezér: Izrael minden határon túlment

Izrael minden határon túlment a távközlési eszközök tömeges felrobbantásával Libanonban - jelentette ki csütörtökön Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom vezetője, miután milíciájának számos tagja is megsebesült a robbanásokban.
Brüsszel bevándorlóországgá tenné Magyarországot

Brüsszel bevándorlóországgá tenné Magyarországot

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné - jelentette ki az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Facebook-oldalán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!