2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 03:00

Külföld

Csák János: Az emberi megközelítésre kell alapozni az eszmék és a gondolatok cseréjét

A felsőoktatás küldetése az, hogy elősegítse az embereket egymás jobb megértésében – mondta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter vasárnap Kairóban, a Magyar-egyiptomi Rektori Konferencia nyitóülésén elmondott beszédében.

  • Csák János: Az emberi megközelítésre kell alapozni az eszmék és a gondolatok cseréjét

A miniszter a magyar-egyiptomi kapcsolatok eddigi mélységét kiemelve hozzátette, hogy komoly múltra tekinthet vissza a két ország közötti archeológiai együttműködés, hiszen a magyarok mindig is közelinek érezték magukat Egyiptomhoz és kultúrájához.

Fontosnak nevezte az együttműködést, mivel szavai szerint a mai zavarodott világban olyan folyamatoknak vagyunk tanúi, mint a klímaváltozás, valamint a technológiai- és demográfiai kihívások, amelyek együttesen hatnak társadalmainkra és gazdaságainkra. Egyiptom és Magyarország geopolitikai helyzete ráadásul nagyon hasonló, hiszen mindkét országot átszelik azok a forgalmas nemzetközi főútvonalak, amelyek a nemzetek, kultúrák és vallások találkozási pontjaiként szolgálnak.

Csák János szerint mind a közép-európai Magyarország, mind az arab, de földrajzi fekvéséből adódóan mediterrán és európai hatásoknak is kitett Egyiptom a békés kereskedelmi együttműködésben és a párbeszédben érdekelt; túlélésük szempontjából pedig fontos, hogy ki kell maradniuk a geopolitikai konfliktusokból.

Kiemelte, hogy az emberi megközelítésre kell alapozni az eszmék és a gondolatok cseréjét, amelynek a nemzetközi felsőoktatási és tudományos együttműködés a legjobb terepe. Meggyőződését fejezte ki, hogy a világ tudományos és kutatóintézeteiben dolgozó szakemberek a közjó érdekében, a lakossági igényeit is figyelembe véve dolgoznak a kihívást jelentő problémák megoldásán.

A magyar kormány oktatáspolitikájáról szólva a miniszter elmondta, hogy ennek kulcsmondata az együttműködési- és munkaközösségek megteremtése. Ez egyrészt a belföldi vállalatok és a magyar kutatói és képzési központok további összekapcsolását jelenti, illetve azt, hogy még a jelenleginél is mélyebben tudjanak részévé válni a nemzetközi tudományos együttműködésnek és kutatási hálózatnak. Hozzátette, hogy ha ezt sikerül Egyiptomra is még jobban kiterjeszteni, az mindkét ország számára gyümölcsöző lehet a jövőben.

Örvendetesnek nevezte, hogy több tudományos együttműködés jött már létre eddig is az egyiptomi és a magyar egyetemek között, és tárgyalásai fontos céljának nevezte a kapcsolatok továbbfejlesztését a tudományos fokozatok kölcsönös elismerésével és más lehetőségek kidolgozásával.

Az első Magyar-egyiptomi Rektori Konferencia nyitóülésén egyiptomi részről Mohamed Ajman Asur oktatási és tudományos kutatási miniszter, Musztafa Refaat, az Egyiptomi Egyetemek Legfelsőbb Tanácsának főtitkára, magyar részről Borhi László, a Magyar Rektori Konferencia elnöke és Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára mondott még beszédet.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Koránt égettek Malmőben

Koránt égettek Malmőben

Egy férfi és egy nő pénteken elégette a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy példányát Svédország harmadik legnépesebb városában, Malmőben, a történtekről a sajtóban helyszíni videofelvételeket is közzétettek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!