2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Conte: Szerződést szeg az AstraZeneca, egyre több uniós állam nem tud időben oltani

Szerződésszegéssel vádolja az olasz miniszterelnök a brit AstraZenecát, miután a cég bejelentette, hogy gyártási gondok miatt 60 százalékkal kevesebb oltóanyagot tud leszállítani az első negyedévben az Európai Uniónak. Egyre több állam jelzi, hogy az oltóanyaggyárak miatt késedelmet szenved az oltási kampánya.

  • Conte: Szerződést szeg az AstraZeneca, egyre több uniós állam nem tud időben oltani

Gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt, koronavírus elleni vakcinaszállítmányokat az AstraZeneca brit gyógyszergyár. Az Európai Gyógyszerügynökség csak január utolsó hetében engedélyezheti az oltóanyagot, az Európai Bizottság pedig korábban 400 millió adagot kötött le a tagállamoknak.

Az olasz kormányfő szerint ez elfogadhatatlan. Giuseppe Conte hangsúlyozta, ez komoly szerződésszegés.

Nem csak az AstraZeneca késik, az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett Pfizer/Biontech is. A vakcinából a cég december óta nem tudja leszállítani a megrendelt mennyiséget. Hogy felgyorsíthassák a gyártást, először le kell azt lassítani - magyarázta a cég a hiányt a múlt héten.

Az eredetileg tervezettnél 20 százalékkal kevesebb koronavírus elleni vakcinát kap például Csehország a következő néhány hétben a Pfizer - BioNTechtől. A cseh egészségügyi miniszter rámutatott, ez azt jelenti, hogy az oltási folyamat februárban lassabb lesz.

Horvátország bejelentette, hogy felfüggeszti a lakosság oltását, mivel nincs elegendő oltóanyag. A még meglévő adagokat azoknak szánják, akik már megkapták az első oltást.

Lengyelország közben jogi lépéseket ígért, amennyiben a PfizerBiontech nem pótolja az első negyedév folyamán kimaradt szállítmányait.

Hiába adta meg az uniós gyógyszerfelügyelet a forgalmazási engedélyt az amerikai Moderna oltóanyagának is, egyre több állam jelzi, hogy a szerre épülő oltási kampánya csúszik.

Magyarországnak nemzeti érdeke a koronavírus elleni oltás menetének felgyorsítása. Azért kötött a kormány szerződést Oroszországgal, hogy egymillió ember oltásához szükséges vakcina érkezhessen Magyarországra - erről Szijjártó Péter tájékoztatott. Korábban az oltóanyagot az Országos Gyógyszerészeti Intézet biztonságosnak minősítette és megkapta a hazai engedélyeket.

Szentiványi Mátyás hozzátette, előbb-utóbb az európai színtéren is megjelenik a Szputnyik V vakcina. A felelős politikusok ugyanis látják a vakcinaszűkösséget.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!