2021. március 3.,
szerda, Kornélia napja

Conte: Szerződést szeg az AstraZeneca, egyre több uniós állam nem tud időben oltani

Hír TV

2021. január 24., vasárnap 12:03

Szerződésszegéssel vádolja az olasz miniszterelnök a brit AstraZenecát, miután a cég bejelentette, hogy gyártási gondok miatt 60 százalékkal kevesebb oltóanyagot tud leszállítani az első negyedévben az Európai Uniónak. Egyre több állam jelzi, hogy az oltóanyaggyárak miatt késedelmet szenved az oltási kampánya.

Gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt, koronavírus elleni vakcinaszállítmányokat az AstraZeneca brit gyógyszergyár. Az Európai Gyógyszerügynökség csak január utolsó hetében engedélyezheti az oltóanyagot, az Európai Bizottság pedig korábban 400 millió adagot kötött le a tagállamoknak.

Az olasz kormányfő szerint ez elfogadhatatlan. Giuseppe Conte hangsúlyozta, ez komoly szerződésszegés.

Nem csak az AstraZeneca késik, az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett Pfizer/Biontech is. A vakcinából a cég december óta nem tudja leszállítani a megrendelt mennyiséget. Hogy felgyorsíthassák a gyártást, először le kell azt lassítani - magyarázta a cég a hiányt a múlt héten.

Az eredetileg tervezettnél 20 százalékkal kevesebb koronavírus elleni vakcinát kap például Csehország a következő néhány hétben a Pfizer - BioNTechtől. A cseh egészségügyi miniszter rámutatott, ez azt jelenti, hogy az oltási folyamat februárban lassabb lesz.

Horvátország bejelentette, hogy felfüggeszti a lakosság oltását, mivel nincs elegendő oltóanyag. A még meglévő adagokat azoknak szánják, akik már megkapták az első oltást.

Lengyelország közben jogi lépéseket ígért, amennyiben a PfizerBiontech nem pótolja az első negyedév folyamán kimaradt szállítmányait.

Hiába adta meg az uniós gyógyszerfelügyelet a forgalmazási engedélyt az amerikai Moderna oltóanyagának is, egyre több állam jelzi, hogy a szerre épülő oltási kampánya csúszik.

Magyarországnak nemzeti érdeke a koronavírus elleni oltás menetének felgyorsítása. Azért kötött a kormány szerződést Oroszországgal, hogy egymillió ember oltásához szükséges vakcina érkezhessen Magyarországra - erről Szijjártó Péter tájékoztatott. Korábban az oltóanyagot az Országos Gyógyszerészeti Intézet biztonságosnak minősítette és megkapta a hazai engedélyeket.

Szentiványi Mátyás hozzátette, előbb-utóbb az európai színtéren is megjelenik a Szputnyik V vakcina. A felelős politikusok ugyanis látják a vakcinaszűkösséget.

Hír TV

x
Rendkívüli hír