2020. augusztus 14.,
péntek, Marcell napja

Cipruson tárgyalt Szijjártó Péter

Hír TV

2020. június 26., péntek 12:20

Az Európába irányuló migrációról tárgyalt Szijjártó Péter Cipruson. Elindulása előtt közösségi oldalán egy videóbejegyzésben arról beszélt a külgazdasági és külügyminiszter, hogy Brüsszel éppen most tárgyal az afrikai országokkal, hogy megújítsa a migráció törvényessé tételéről szóló megállapodást. Hangsúlyozta, hogy a migrációs nyomás erősödése miatt fontos az összefogás. Emlékeztetett arra, hogy csak Ciprusra az idén eddig 3000 illegális bevándorló érkezett, miközben Európában több millióan váltak munkanélkülivé a járvány miatt. Ezért sem időszerű a munkavállalási célú migráció elősegítése - tette hozzá a miniszter.

A koronavírus-járvány nyomán újabb migrációs hullámok indulhatnak meg Európa irányába, ezt meg kell előzni, az illegális bevándorlás ugyanis a biztonsági mellett most súlyos egészségügyi és gazdasági kockázatokat is jelent - emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter a ciprusi kollégájával pénteken közösen tartott nicosiai sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Nikosz Hrisztodulidesszel egyetértettek abban, hogy a két országnak közös érdeke a szigorú határellenőrzés az Európai Unió külső határain.

Leszögezte, hogy határozottan fel kell lépni az embercsempész-hálózatokkal, illetve a velük együttműködő civil szervezetekkel szemben.

A politikus elmondta, hogy a következő hetekben napirenden lesz az Európai Unió és az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok között létrejött, és 2020 urán meghosszabbítani kívánt cotonoui megállapodás újratárgyalása.

"Brüsszel újabb kísérletet tesz a migráció legalizálására, arra, hogy újabb migránsokat engedjen be Európába, de mi ezt a lehető leghatározottabban ellenezzük" - jelentette ki, hozzátéve, hogy az elkövetkező időszakban "kőkemény vitákra" készül az ügyben.

Aláhúzta, a koronavírus miatt az utóbbi hónapokban milliók veszítették el munkájukat Európában, rajtuk kell segíteni, az újabb bevándorlók érkezése felborítaná a munkaerő-piaci folyamatokat, ami ellentétes az európai emberek érdekeivel.

Szijjártó Péter délelőtt megbeszélést folytatott Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnökkel is.

 

Hír TV/MTI