2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Külföld

Ciprus oldhatja meg a palesztin civilek problémáit

Ciprus tengeri humanitárius folyosót hozna létre a segélyek Gázai övezetbe való eljuttatására. A kezdeményezéssel kapcsolatban azonban logisztikai problémák merülnek fel, ennek ellenére az európai uniós és arab vezetők egyaránt támogatják. A terv már több mint tíz éve a levegőben lóg, a november elején kirobbant háború viszont felgyorsíthatja a folyamatot - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

  • Ciprus oldhatja meg a palesztin civilek problémáit

Komoly logisztikai kihívások elé állítja a döntéshozókat a Ciprusról a Gázai övezetbe irányuló humanitárius tengeri folyosó kialakítása – számolt be a Politico brüsszeli hírügynökség, amit a Magyar Nemzet szemlézett.

 

Azt, hogy Ciprusról tengeri útvonalon szállítsák a segélyt a Gázai övezetbe, már régóta lebegtetik, de a háború kirobbanása aktuálissá tette az ötletet. Ez a módszer hatékonyabbá tenné a segélyek eljuttatását a palesztin civilekhez, hiszen egy szállítóhajón nagyságrendekkel több segély juttatható el az övezetbe.

Ciprus, a megmentő

Az alapterv szerint a segélyek a Ciprus déli részén található Lárnaka városába érkeznének, itt izraeli hatóságok részvételével átvizsgálnák őket, majd ezután indulnának útnak a Gázai övezet felé. 

Lárnaka mindössze 210 tengeri mérföldre (körülbelül 400 kilométerre) fekszik a háború sújtotta térségtől.

Níkosz Hrisztodulídisz ciprusi elnök a november eleji párizsi békefórumon vázolta fel terveit az európai vezetőknek, akik érdeklődést mutattak a kezdeményezés iránt. Görögország és Hollandia felajánlotta, hogy a gyakorlatban is segítenék a ciprusi humanitárius folyosó létrejöttét.

A kezdeményezés mögé nem meglepő módon beállt Egyiptom is, az országon ugyanis jelenleg hatalmas a nyomás a humanitárius segélyek célba juttatása kapcsán

- írja a lap.

Jelenleg egyetlen útvonalon tudnak áthaladni az élelmiszert és ivóvizet, alapvető létszükségletek biztosításához szükséges eszközöket szállító teherautók a Gázai övezetbe, ez pedig az egyiptomi határon található Rafah átkelőhely. 

Az, hogy pontosan hova kerül a segély és azt miként osztanák szét a Gázai övezetben és melyik államnak lehet még fontos szerepe a humanitárius folyosó létrehozásában, kiderül a Magyar Nemzet teljes, átfogó cikkéből, amit IDE KATTINTVA lehet elérni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!