2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Külföld

Chilei bányaszerencsétlenség: bűnös az nincs

Nem emelnek vádat annak a chilei bányának a tulajdonosai ellen, ahol 33 bányász rekedt a mélyben 2010-ben. Az ügyészek azzal indokolták döntésüket, hogy nem volt elegendő indok a vádemeléshez. A bányászok több mint két hónapot töltöttek a föld alatt, hetekig a felszínről táplálták őket, végül mindegyiküket sikerült kimenteni.

Bányászok örülnek a chilei Cipiapóban – megtudták, hogy föld alatt rekedt 33 társuk életben van. A kollégák egy fúrófejre rögzített papírfecnin üzentek lentről a külvilágnak, végül mindannyiukat sikerült kimenteni. A bányaomlás még 2010 augusztusában történt, a vizsgálat azonban csak pénteken zárult le – vádemelés nélkül.

„Nem volt elegendő feljegyzésünk ahhoz, hogy megalapozzunk egy vádemelést. Ezért úgy döntöttünk, hogy lezárjuk az ügyet” – közölte Hector Mella ügyész.

A döntés értelmében sem a bánya tulajdonosai, sem az illetékes bányaügyi hatóság vezetői nem bűnösök. Az üzemeltető céget mindössze arra kötelezték, hogy a mentés költségeiből térítsen meg ötmillió dollárt.

A kimentett bányászok egy része dühösen fogadta a határozatot. „Nagyon csalódott vagyok amiatt, hogy így szolgáltattak igazságot” – mondta az egyik vájár. „Nagyon mérges vagyok, mert a bánya tulajdonosai szabadon elsétálhatnak, és még bíróság elé sem állítják őket” – tette hozzá egy másik. A bányatulajdonosok ügyvédje viszont elégedett volt a döntéssel.

A bányászok 69 napot töltöttek a föld alatt, mielőtt egy különleges mentőkapszulában sikerült őket a felszínre hozni a több mint 600 méteres mélységből - ennél több időt még soha egyetlen bányásznak sem sikerült túlélnie a föld alatt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!