2024. 07. 22. Hétfő Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:55

Külföld

Chile is felmondja az ENSZ paktumot

Kihátrált az ENSZ migrációs egyezménye mögül Chile. A dél-amerikai ország szerint ugyanis a csomag a migrációt segíti elő. A globális intézkedés csomagot eddig harminc tagország, köztük Magyarország is elutasította. Közben Brazília is jelezte, hogy nemet mond az ENSZ migrációs terveire.

  • Chile is felmondja az ENSZ paktumot

Mindössze néhány órával a világ vezetőinek Marrakesh-i találkozója előtt a dél-amerikai ország kormánya bejelentette, nem írja alá az ENSZ paktumát, mivel az nem áll összhangban politikai célkitűzéseivel.

Az Egyesült Nemzetek által megfogalmazott szöveg nem egyezik Chile normáival, amelyek a biztonságos, rendezett és szabályos migrációt támogatják. Szeretnénk egyértelműen fogalmazni: a szöveg ellentmondásban áll a mi rendezett migrációs politikánkkal, ami szabályos és felelősségteljes. Elsősorban azért, mert a dokumentum nem tesz világos különbséget egy illegális migráns és egy olyan migráns között, aki legálisan lép be az országunkban és lelkiismeretesen betartja az általunk kiszabott törvényeket– jelentette be Roberto Ampuero Chile külügyminisztere. 

Az ENSZ 193 tagországa - az Egyesült Államok kivételével - júliusban véglegesítette a szervezet migrációs csomagját. Ezt hagyták most jóvá Marrakes-ben. Bár az egyezmény nem kötelező érvényű, több ország attól tart, hogy a paktum aláírása ösztönzőül hat majd az egyébként is megnövekedett migrációra és eszközül szolgálhat a nemzetközi bíróságoknak, hogy fellépjenek azokkal az államokkal szemben, akik független bevándorlási politikát folytatnak.

Szeretném hangsúlyozni, hogy minden ország szuverén módon állíthatja fel a saját migrációs szabályait. Kormányzásom kezdete óta világos előírásaink vannak a rendezett, biztonságos és szabályos migrációt illetően. Chile nem fog semmi olyasmihez csatlakozni, ami aztán felhasználható ellene a nemzetközi bíróságokon, és ami sérti a Chilei Állam szuverenitását– tette hozzá a chilei külügyminiszter. 

A chilei bevándorlók száma az elmúlt három évtized alatt ötszörösére nőtt. A globális csomag célja, hogy a világszerte megnövekedett migráció körülményeit javítsa, ehhez nemzetközi együttműködést sürget. Mintegy harminc tagállam azonban nem vett részt a marokkói találkozón. Az EU tagállamai közül hatan utasították el a paktumot, köztük Magyarország is, mert a kormány szerint a dokumentum nem ad választ a tömeges bevándorlás problémájára, csak ösztönzi a migrációt.

Igaz, hogy a történelem során a migráció mindig jelen volt, és úgy gondolom, hozzájárult a világ gazdagságához, fejlődéséhez és jólétéhez. És az is igaz, hogy a világon élő migránsok 80 százaléka biztonságosan és rendezetten vándorolt. De nem feledhetjük a tragédiákat, amiknek minden nap tanúi lehetünk a sivatagokban, a tengeren és mindenhol, ahol a jobb életre vágyó emberek az életüket rábízzák az embercsempészekre, akik megsértik az emberi jogaikat és akik miatt oly' sokan meghalnak–  mondta Antonio Guterres ENSZ főtitkár. 

Az ENSZ adatai szerint csak az elmúlt évben világszerte 285 millió migráns kelt útra. A most elfogadott paktum mögött az a filozófia, hogy a globális ügyet nemzetközi együttműködés útján kell kezelni. A csomagról a világszervezet közgyűlése december 19-én szavaz, a csúcstalálkozón Chile is tervezi a részvételt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Komoly pozíciók megszerzésére törekszik a Fidesz-KDNP + videó

Komoly pozíciók megszerzésére törekszik a Fidesz-KDNP + videó

"Az Európai Parlament két nagytekintélyű bizottságának egy -egy alelnöki tisztségére a Patrióta frakció Fidesz-KDNP-s politikust fog jelölni. Az Európai Parlament költségvetési bizottságának, illetve az EP LIBE szakbizottságának az alelnöki tisztségére." Így nyilatkozott Deutsch Tamás a HírTV-nek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!