2024. 02. 22. Csütörtök Gerzson napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:00

Külföld

Charles Michel: hatalmas lépést tettünk a helyes irányba

Azzal, hogy a tagországok vezetői nagyon erőteljes döntést tudtak hozni a bővítéssel kapcsolatban, "hatalmas lépést tettünk a helyes irányba" – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, a kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozó első munkanapját követően péntek hajnalban.

  • Charles Michel: hatalmas lépést tettünk a helyes irányba

Charles Michel újságíróknak nyilatkozva történelmi pillanatnak nevezte, hogy az Európai Tanács döntött az Ukrajnával tervezett uniós csatlakozási tárgyalok megkezdéséről.

"Ma este nagyon erőteljes jelzést küldtünk az európai polgároknak, és nagyon erőteljes jelzést az ukrán állampolgároknak" – fogalmazott.

A tagállami vezetők döntöttek arról, hogy az Európai Unió megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, tagjelölt státuszt adtak Georgiának, valamint határoztak arról, hogy az unió tárgyalásokat kezd Bosznia-Hercegovinával, amint az ország eléri a tagsághoz szükséges kritériumok teljesítésének szükséges szintjét – részletezte.

"Rekordidő alatt tudtunk nagyon erőteljes döntést hozni a bővítésről, különösen Ukrajnával kapcsolatban. Rekordidő alatt tudtunk rendkívül széles politikai támogatást nyújtani az érintett országoknak" – fogalmazott.

Michel kiemelte: néhány óra alatt sikerült kiegyensúlyozott javaslatot elfogadni széles politikai támogatás mellett. Ez azt mutatja, hogy az EU komolyan gondolja a hitelesség kérdését és mindent meg akar tenni az alapvető érdekek védelme, valamint a nagyobb stabilitás biztosítása érdekében.

"Úgy gondolom, hogy mind a 27 tagállammal közösen vagyunk erősek, és akkor vagyunk igazán erősek, ha képesek vagyunk egységes döntéseket hozni"

– tette hozzá.

Az uniós költségvetés féléves felülvizsgálatával kapcsolatban Michel reményét fejezte ki, hogy a jövő év elején a tagállamok visszatérnek a témára és megpróbálnak megállapodásra jutni arról.

Rövid nyilatkozatában az Európai Tanács elnöke végzetül közölte, a tagállami vezetők a brüsszeli uniós csúcs zárónapján egyebek mellett foglalkozni fognak a migráció kérdésével, a közel-keleti helyzettel, valamint az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni küzdelemmel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!