2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Charles Michel: Ha békét akarunk, készüljünk a háborúra

Publicisztikát írt az Euractivnak Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, amiben kifejtette, hogy szerint Oroszország nem áll meg Ukrajnánál, úgyhogy elő kell venni az európai pénztárcákat.

  • Charles Michel: Ha békét akarunk, készüljünk a háborúra

Írásában visszaemlékszik, milyen volt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívta a háború kitörtét követően: „Bombák zúdulnak ránk, ez teljes mértékű invázió”. Michel azt írja, abban a pillanatban tudta, hogy „a teljes második világháború utáni biztonsági berendezkedés örökre megváltozott”, és ehhez az EU-nak is gyorsan adaptálódnia kell.

Büszkén meséli, hogy a háború kitörése után órákkal már összegyűltek Brüsszelben az európai vezetők, és „nem volt szükség közöttünk szavakra, a tettek azok voltak, amikre szükség volt”, olyan pillanat ez az EU történetében, amelyet „mindannyian örökre emlékezetünkbe vésünk”,

mert azon a rendkívüli csúcstalálkozón született meg „a geopolitikai EU.

Emlékeztet: „A Kremlt nem érdekli népe jóléte, az ország prosperitása, vagy a régió békéje”. Eközben „Ukrajna és népe ellenálltak, visszavettek megszállt területeket, kiűzték az orosz haditengerészetet a Fekete-tengerről, és súlyos veszteségeket okoztak az orosz erőknek.”

Michel úgy látja, immáron világos, hogy 

Oroszország nem fog megállni Ukrajnában, ahogy tíz éve sem állt meg a Krímnél.

Ehelyett folytatja a destabilizációt Moldovában, Grúziában, a Kaukázus déli részén, a Nyugat-Balkánon és Afrikában. „Ha nem találjuk el az EU válaszát, és nem adunk Ukrajnának elég támogatást Oroszország megállításához, mi leszünk a következők” – írja az Európai Tanács elnöke.

Ezért azt követeli: legyünk „védelemre készek”, és „váltsunk hadigazdaság-üzemmódra”, mert „többé nem számíthatunk másokra, és nem lehetünk kiszolgáltatva választási eredményeknek Amerikában vagy máshol”. Ezért tehát „erősítenünk kell katonai képességeinket úgy Ukrajna, mint Európa számára, azért, hogy megvédhessük a demokratikus világot.” Úgy látja: 

Beszélnünk kell nem csak a diplomácia nyelvét, de a hatalom nyelvét is.

Michel írt a pénzről is. Azt mondja, hogy míg Oroszország GDP-je 6 százalékát költi védelemre idén, az EU átlagban még mindig kevesebbet, mint a 2 százalékos GDP-arányos NATO-előírás. Ezért „prioritássá kell tennünk Ukrajnát, és többet kell költenünk okosabban, kevésbé töredezett módon”. Azaz: „arra kell használnunk az európai költségvetést, hogy katonai felszerelést vegyünk Ukrajnának”, emellett 

használjuk fel Oroszország lefoglalt vagyonának extraprofitját is arra, hogy fegyvereket vásároljunk Ukrajnának” – szólít fel Michel.

Leszögezte: „a biztonságba való befektetés drága, de nélkülük nem tudjuk növelni védelmi ipari kapacitásunkat”. „Ha békét akarunk, készüljünk a háborúra” – zárta sorait a belga politikus.

Forrás: Mandiner.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!