2020. augusztus 15.,
szombat, Mária napja

Bűnbánatot tart az Egyház a szexbotrányok miatt

Hír TV

2019. február 21., csütörtök 10:45, frissítve: csütörtök 14:02

A szexuális visszaélésekről tanácskoznak a Vatikánban. A Ferenc pápa által meghirdetett csúcsra 190 résztvevőt várnak, köztük az egyház több mint 100 püspöki konferenciájának elnökét, férfi és női szerzetesrendek vezetőit. Az elmúlt időszakban több olyan kiskorúakkal szembeni visszaélés került nyilvánosságra, amelyet a katolikus egyház eltussolt.

Katolikus püspökök érkeznek a vatikáni Szent Péter térre. Az egyházfő indítványára vasárnapig tartó tanácskozást tartanak a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélésekről. Majdnem 200, püspöki konferencia elnök, egyházi és szerzetesrendi vezető vesz részt az értekezleten.

 

Fontos, hogy ezzel a szomorú valósággal foglalkozzunk, de nem minden pap ilyen. Meg kell neveznünk azokat, akik felelősségre vonhatóak, de vannak köztük ártatlanok is, és nekik is igazságot kell szolgáltatni. Tehát az igazságosságra és könyörületességre is szükség van– mondta Lous Raphael Sako, iraki bíboros. 

Az a tanácskozás célja, hogy várakozással, szenvedéssel teli szívvel menjünk el és nézzünk szembe a megoldatlan problémával. Nagyon hálásak vagyunk, hogy létrejött ez a találkozó– mondta el Federico Lombardi, volt vatikáni szóvivő. 

Az egykori áldozatok határozott lépéseket várnak az egyháztól, hogy ne ismétlődhessenek meg a történtek. Szerintük az elkövetőkhöz hasonlóan, a bűntetteket eltussolókat is ki kellene zárni a papi rendből.

Zéró tolerancia akármelyik pappal szemben, aki szexuálisan bántalmazott gyereket, bárhol a világon. Ezt bele kell venni az egyetemes egyházjogba, mert jelenleg nem azt. Nem szerepel a törvényben. Ferenc pápa megtehetné, jövő hétfőtől. Ő az egyetlen, aki megtehetné– nyilatkozta egy egykori áldozat, Peter Isely. Ferenc pápa nyitóbeszédében azt mondta, az egyháznak meg kell hallgatnia az igazságszolgáltatást váró gyermekek kiáltását.

Isten szentjei tekintenek ránk és nemcsak egyszerű és nyilvánvaló elmarasztalást, hanem konkrét és hatékony intézkedések meghozatalát várják. Konkrétumokra van szükségünk, hittel felvértezve kezdjük el utunkat a maximális őszinteséggel, bátorsággal– szólt Ferenc pápa.

A katolikus egyházat az elmúlt években megrázták, hogy világszerte nyilvánosságra kerültek a kiskorúakkal szembeni sorozatos visszaélések, amelyeket az elmúlt 3 évtizedben sok esetben eltussoltak. Ez a visszaélések kivizsgálásával megbízott ügyész szerint elfogadhatatlan. A kiskorúak védelmére megalakított pápai bizottság adatai szerint 1945 és 2017 között az egyház tagjainak 3-4 százaléka követett el szexuális visszaélést.

Az Egyesült Államokban több mint ezer áldozatról tudnak, akiket 300 pap bántalmazott. A pápa a szerdán taszította ki a papi rendből a volt washingtoni érseket az általa elkövetett bűntettek miatt. Az egyházfő végig személyesen jelen lesz a vasárnapig tartó tanácskozáson. Szombat este a résztvevők bűnbánó liturgián vesznek részt, amelyen egy volt áldozat is felszólal.