2021. 10. 28. Csütörtök Simon, Szimonetta napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sporthírek 07:50

Külföld

Bukott elnökök egymással szemben a bíróságon

Két megbuktatott egyiptomi államfő jelent meg szerdán egy kairói bíróságon, Hoszni Mubarak terhelő tanúvallomást tett a hivatali utódjával, Mohamed Murszival szemben folytatott perben.

A megismételt eljárásban az iszlamista Murszit azzal vádolják, hogy 2011-ben, az arab tavasz idején a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet, valamint a Hezbollah libanoni síita milícia támogatásával megszökött a börtönből. Mindez néhány nappal az akkori államfő, Mubarak bukását megelőzően történt, akinek hatalmát az arab tavasz idején kitörő egyiptomi tüntetések döntötték meg.

A 90 éves Mubarak, aki több éves börtönbüntetést követően tavaly szabadulhatott, a két óra hosszan tartó tanúvallomásában azt mondta, hogy a felkelések idején, 2011 januárjában olyan értesüléseket kapott Omár Szulejmántól, az egyiptomi hírszerzés akkori vezetőjétől, miszerint a Hamász több mint 800 harcosa hatolt be a Gázai övezetből Egyiptomba alagutakon. Ezek az emberek állítása szerint megrohamozták a börtönöket, hogy a rabokat - köztük a Hamász, a Hezbollah, valamint a Muszlim Testvériség tagjait, így Murszit is - kiszabadítsák.

A dpa német hírügynökség megjegyezte: egy másik beszámoló szerint a börtönőrök elhagyták szolgálati helyüket, és Murszi egyszerűen kisétált a büntetésvégrehajtási-intézetből.

Úgy tudni, több mint húszezren kerültek szabadlábra a kavarodásban.

A szerdai meghallgatáson Mubarak nem volt hajlandó válaszolni a bíró egyes kérdéseire arra hivatkozva, hogy erre nem kapott engedélyt az országban befolyásos hadsereg vezetésétől, sem Abdel-Fattáh esz-Szíszi jelenlegi elnöktől, aki 2013-ban katonai puccsal eltávolította Egyiptom éléről a 2012-ben - az ország történetében először - demokratikusan megválasztott Mohamed Murszit, és átvette a helyét.

A 67 éves Murszi végig jelen volt hivatali elődje meghallgatásán, amelyet szigorú biztonsági intézkedések mellett egy rendőrségi létesítményben tartottak. Murszi megtagadta, hogy kérdéseket intézzen Mubarakhoz. Az egykori elnököt egy korábbi perben halálra ítélték, de az észak-afrikai ország fellebbviteli bírósága 2016-ban megsemmisítette ezt az ítéletet, és új eljárást rendelt el.

A következő tárgyalási napot az ügyben január 24-re tűzték ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Megbukott az LMBTQ-törvény Rómában

Ünnepel az olasz jobboldal, miután megbukott a római parlament felsőházában a homo és transzfóbiát büntető törvényjavaslat. 2021. október 27.

További migránsokat akar Brüsszel

Ismét az illegális bevándorlók tömeges befogadása mellett tett hitet az Európai Unió belügyi biztosa. 2021. október 27.

Ferenc pápa megkapta a harmadik oltását

A 84 éves pápa januárban kapta az első, februárban pedig a második vakcinát. 2021. október 27.

Legfrisebb híreink

Kiképzésen a Gripen-pilóták

A kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripen pilótái október 25-e és 28-a között, gyakorló repüléseket hajtanak végre.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!