2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Külföld

Papírforma: lemosták a baloldalt

Az előzetes felmérések szerint a jobboldali ellenzék nyerte a választást Izlandon. Már a választás előtti közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy a lakosság leváltaná a 2009 óta hatalmon lévő baloldali kormányt. A részeredmények szerint a 63 képviselői helyből 21-et szerez meg a jobboldali Függetlenségi Párt és 18-at a jelenleg szintén ellenzéki Haladó Párt. Az eddigi kormánypártok, a Szociáldemokrata Szövetség és a Baloldal-Zöld párt várhatóan csak 9-9 mandátumhoz jut.

Az eddig ellenzékben lévő konzervatív Függetlenségi Párt kapta a legtöbb voksot. „Van egy változás iránti igény, ami felelősséget ró ránk. Az eredmény a bizalom jele, és mi nem hagyjuk cserben támogatóinkat” – fogalmazott a pártvezető, Bjarni Benediktsson.

Az exit poll eredmények alapján második a szintén ellenzéki Haladó Párt lett. „Bár a szavazatokat még nem összesítették százszázalékosan, de az eredmények azt mutatják, hogy az a politikai irányvonal, amiért kampányoltunk, támogatást szerzett” – nyilatkozta Sigmundur David Gunnlaugsson, a jobboldali párt elnöke.

Az izlandi hagyományok szerint az élen végzett két párt próbál koalíciós kormányt alakítani, hogy abszolút többséggel rendelkezzen a törvényhozásban. A konzervatívok és a jobboldal egyébként korábban már irányította együtt az országot.

A 63 tagú izlandi parlament képviselői mandátumaiért ezúttal szokatlanul sok, 15 párt több mint ezer jelöltje indult. A voksoláson a választásra jogosultak több mint 83 százaléka vett részt. Az előzetes eredmények azt jelzik, az izlandi választók elégedetlenek a baloldali kormány munkájával. A 320 ezer lakosú szigetország bár kezd talpra állni a 2008-as gazdasági válság után, ezt azonban csak súlyos költségvetési megszorításokkal tudták elérni. Ráadásul a háztartások többsége súlyos eladósodottsággal küzd. Szakértők szerint az is elképzelhető, hogy Izlandon a közeljövőben felülvizsgálják a szigetország európai uniós csatlakozási szándékát is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!