2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Brutális mészárlás: meghalt az ötödik áldozat is

Meghalt a keddi jeruzsálemi zsinagógatámadás ötödik áldozata is. A merénylet után több sebesültet is életveszélyes állapotban szállítottak kórházba – közülük az egyik vesztette most életét. Két, baltával, késsel és pisztollyal felfegyverkezett férfi támadt tegnap reggel az imádkozókra. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elrendelte az elkövetők házainak lerombolását.

A jeruzsálemi zsinagógamerénylet amerikai áldozataira emlékeztek Missouriban. Az áldozatok közül hárman izraeli-amerikai állampolgárok. „Volt lehetőségem ma beszélni Meshulam Twersky rabbival a nagybátyja haláláról. A nagybátyja és Levine rabbi egy összetartó közösség tagjai voltak. Mindketten a zsidó eszmék és értékek megtestesítői voltak és mély elkötelezettségben éltek a családjaikkal. Nagyon fognak hiányozni a feleségeiknek, gyermekeiknek, unokáiknak és az egész zsidó közösségnek” – mondta Daniel Roccoff, a Kansas városi rabbitanács elnöke.

New Yorkban 40-en tüntettek az ENSZ palesztin missziójának irodája előtt. Néhányan felborították a rendőrségi kordonokat és becsmérlő feliratokat helyeztek az iroda küszöbére. „Semmi pénzért nem toleráljuk az ártatlan életek elvételét. Nem engedjük csak úgy el anélkül, hogy meg ne emlékeznénk és azt nem mondanánk, hogy elég az ártatlan emberek meggyilkolásából. Azt akarjuk, hogy a világ ítélje el a palesztin hatóságot” – fogalmazott egy tüntető.

Az amerikai elnök elítélte a jeruzsálemi zsinagógában elkövetett támadást. Az elnök terrortámadásnak minősítette az erőszakcselekményt. „Tudjuk, hogy a két támadó brutálisan támadott meg ártatlan imádkozókat a zsinagógában a reggeli imák alatt. Természetesen a legkeményebben elítéljük ezeket a támadásokat. Sok ember megsérült, öten meghaltak, köztük három amerikai is, így ez két nemzet tragédiája, Izraelé és az Egyesült Államoké. Együtt érzünk a családokkal, akik most hihetetlen fájdalmat élnek át” – mondta Barack Obama.

Jeruzsálem polgármestere azt mondta, harcolni fognak a palesztin erőszak ellen. „A világnak biztossá kell tenni, hogy a palesztin hatóságok megértsék, nem nyerhetnek a terrorral. Nem tévedek: meg fogjuk nyerni ezt a csatát, megnyertük eddig is, meg fogjuk újra” – nyilatkozta Nir Baraka.

Az izraeli miniszerelnök közben elrendelte a támadók otthonának lerombolását. A palesztinok szerint az erőszakos cselekményért Izrael a felelős, mert megengedi a szélsőséges zsidóknak, hogy belépjenek az Al-Aksza mecsetbe.

A jeruzsálemi zsinagógába két palesztin férfi tört be és baltával, valamint lőfegyverrel lemészárolt öt imádkozót embert, mielőtt az izraeli rendőrség végzett volna velük.


Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!