2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Brüsszelben már tárgyalnak az európai kártérítésről

Az Európai Bizottság tárgyal arról, hogy milyen kártérítést fizessenek az uniós gazdáknak az orosz mezőgazdasági export kiesése miatt. Az EU Observer lap úgy tudja, Brüsszel 11-12 milliárd eurót oszthat szét a gazdák között. Magyarországon az élelmiszerszektor mellett leginkább a gyógyszer- és járműipart érintheti az embargó. Szakértők ugyanakkor egyetértenek abban, hogy az orosz büntetőintézkedéssel inkább az orosz lakosság jár rosszul.

A lengyel–orosz szembenállás szimbóluma, a piros alma. A lengyelek évente 600 tonna almát fogyasztanak és ugyanennyit adnak el az oroszoknak. A nemzeti mozgalom célja most az, hogy a lengyelek kétszer annyi almát egyenek, mint eddig, így az orosz importtilalom hatástalan lenne. Ezt viszont nem lehet minden mezőgazdasági termékkel megtenni. „Szárnyashúsból például 40 százalékot exportálunk. Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy ezután ezt ne külföldre adjuk el. Ha nem Oroszországba, akkor máshova” – mondta egy lengyel vállalkozó.

A mezőgazdaság az európai GDP kevesebb mint 4 százalékát adja. Az európai mezőgazdasági termelés tizede került eddig az oroszokhoz, ami tizenegymilliárd eurót jelent. Ennek kell most új forrást találni. A gazdák számára a veszély inkább az, hogy a túlkínálat miatt Európában csökkennek a felvásárlási árak. „A farmerek nem tudják váltogatni, hogy milyen termékből élnek. Akikre a tilalom vonatkozik, azok kártérítést érdemelnek, hogy túléljék az évet. Arra számítunk, hogy az orosz embargó egy évnél biztos nem tart tovább” – mondta egy lengyel mezőgazdasági szervezet elnöke.

Sok európai országban az oroszbarát pártok kezdték hangoztatni, mekkora csapás az orosz tilalom. A magyar Jobbik, a görög kommunisták, az észt szociáldemokraták, de még az osztrák szabadságpártiak is Brüsszeltől követelnek kártérítést. „Azok az országok fognak kapni ebből a kártérítési alapból, akik a legerőteljesebben tudják a saját érdekeiket képviselni. Természetesen azok az országok, akik hallgatnak, lenyelik a békát, azok egy fillért nem fognak látni ebből az alapból. Azok akik élelmesek, és kiharcolják az igényeiket, azok hozzájutnak ehhez. Ez így működik egyébként minden alapnál az Európai Unióban, a szemérmesek azok általában hoppon maradnak” – vélekedett Gyöngyi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettes, a Hír TV stúdiójában.

A Jobbik azt is követeli, hogy a magyar kormány Oroszországgal is tárgyaljon a szankciók enyhítéséről. A külügyi tárca biztonságpolitikai államtitkára szerint ez még korai lenne. Mikola István erről a Hír TV Magyarország élőben című műsorában beszélt:

– Nem tart ott senki még, hogy megkerülné ezt az európai unió által megfogalmazott minden EU-s tagállam felelősségvállalását
– A görögök, a finnek, a franciák már az unióhoz fordultak...
– Mi is oda fordultunk, ott tárgyalunk. Tegnapi napon Navracsics Tibor külügyminiszter ott tárgyalt Brüsszelben.
– Kártérítés kapcsán? Kártérítést kért Navracsics Tibor?
– Ennek a gazdasági megszorító intézkedésnek a hatásait fel kell mérni. Tessék megérteni, most mindenki számol, a számolások után következik az, hogy ki-ki ebben felelősséget vállaljon, hogy a piacokat meg lehessen őrizni, hogy az Európai Unió ne szoruljon ki az orosz piacról teljesen.

Az EU Observer közben úgy tudja, Brüsszelben már tárgyalnak a kompenzációról. Az évi tizenegymilliárd dollár az európai költségvetés kevesebb mint egyszázad része, tehát az EU-nak nem okozna gondot elkülöníteni ennyit. Az orosz importtilalom egyébként nem is Európának, hanem épp az oroszoknak jelent csapást. Idén az élelmiszerárak már az embargó előtt 8 százalékkal nőttek.

Kevesebb orosz jön hozzánk

Kevesebb orosz turista érkezik Magyarországra – vélhetően az orosz–ukrán konfliktus miatt. A turisztikai államtitkár szerint a gyenge rubel is drágítja a utazásokat, de sok orosz utazási iroda csődje is nehezíti, hogy látogatók érkezzenek hazánkba. Az orosz turisták júniusban 3 százalékkal, az első félévben pedig 11,7 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a hazai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában, ám ez kevesebb, mint amire számítottak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Növelni tudta támogatottságát Trump a fiatalok körében

Növelni tudta támogatottságát Trump a fiatalok körében

A fiatalokon úszhat el Joe Biden amerikai elnök második ciklusa – írta a Reuters. A hírügynökség által az Ipsossal közösen elvégzett kutatás szerint ugyanis Donald Trump folyamatosan növeli támogatottságát a harminc évesnél fiatalabb amerikaiak körében.
Fegyverkeznek a skandináv országok

Fegyverkeznek a skandináv országok

A svéd honvédelmi bizottság pénteken ismertette az ország védelmi terveit 2030-ig tartalmazó jelentést, aminek tartalma igazán nem lepte meg a közvéleményt: várható volt, hogy történelmű léptékű fejlesztésbe kezd a friss NATO-tag.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!