2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Brüsszel tényleg veszélybe sodorta Európa jövőjét

Egyre sürgetőbb, hogy az Európai Unió lépéseket tegyen a kontinens versenyképességének helyreállítására, mivel a globális viszonylatban tartósan magas energiaárak és Brüsszel régóta elhibázott politikája már az európai jólétet fenyegeti – derül ki Mario Draghi korábbi EKB elnök jelentéséből.

  • Brüsszel tényleg veszélybe sodorta Európa jövőjét

Az Európai Unió termelékenységének azonnali és határozott növelésére van szükség, és jelentős beruházásokra, kiemelten a digitalizáció és az innováció területén, ezek híján a kontinens képtelen lesz középtávon is versenyezni a globális piacokon. 

Az EU két évtizede folyamatosan leszakad a globális versenytársaktól, elsősorban az Egyesült Államoktól és Kínától 

– derül ki Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi elnökének átfogó, uniós versenyképességet vizsgáló jelentéséből. Ennek legfőbb üzenete, hogy Brüsszel elhibázott döntései miatt olyan hátrányba került Európa, ha nem növeli gyorsan és hatékonyan a termelékenységét, akkor a politikai célok megvalósítására nincs remény.

A középtávon is komoly kihívást jelentő strukturális problémák miatt Draghi úgy látja, ha nem hoz határozott döntést a közösség, akkor hamarosan el kell búcsúznunk

  • a szociális,
  • a technológia terén vezető,
  • klímasemleges Európa ambíciókról.

Orbán Viktor előre szólt, hogy nagy baj lesz

Mario Draghi felidézte, hogy az unió az elmúlt 20 évben folyamatosan és egyre dinamikusabban veszített versenyképességéből. Rámutatott, hogy 2000 óta az egy főre jutó jövedelem kétszer gyorsabban nőtt az Egyesült Államokban, mint az EU-ban, a GDP-ben kimutatható különbség 70 százalékáért az alig emelkedő uniós termelékenység adja.

Ez azt jelenti, hogy Amerika sokkal hatékonyabb, mint Európa és egységnyi befektetéssel sokkal többet állít elő. Ráadásul ez a leszakadás csak fokozódott az orosz-ukrán háború 2022-es kitörését követően.

Azzal, hogy az Európai Unió szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben és az olcsó orosz energiahordozókról áttért a sokkal drágább amerikai és katari cseppfolyósított földgázra gyakorlatilag megpecsételte a kontinens versenyképességét.

Kiemelten igaz ez Németországra. A német gazdaság komoly visszaesést szenvedett el, mivel részben kényszerből – az Északi-Áramlat vezetékek felrobbantása miatt – meg kellett válnia az orosz olcsó orosz energiaforrásoktól és a gyümölcsöző ipari kapcsolatoktól, amelyek lehetővé tették az olcsó termelést Európa legnagyobb gazdasága számára.

Ma egy német vállalkozás 2-3-szor többet fizet a földgázért és 4-5-ször többet az áramért, mint egy amerikai. 

Ez tehát azt jelenti, hogy a gazdasági nehézségek tartósak és mindaddig hátrányt okoznak az EU-nak, amíg a közösség nem fektet be jelentős összegeket az energia előállításába, elsősorban a tiszta technológiák segítségével.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök már a háború kitörését követően világossá tette, hogy a Moszkvával szemben bevezetett szankciókkal Európa lábon lőtte magát. 

Ráadásul Brüsszel úgy vállalt minden, az EU számára hátrányos büntetőintézkedést, hogy közben Washingtonban nem vezettek be a gazdaság lefékezéséhez és a tartós inflációhoz vezető szankciókat az oroszokkal szemben.

A teljes cikket a Mandiner.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!