2020. július 4.,
szombat, Ulrik napja

Brit belpolitikai botrány

Hír TV

2020. május 25., hétfő 10:06

Belpolitikai botrányt váltott ki a brit miniszterelnök politikai főtanácsadójának fertőzése. Boris Johnson védelmébe vette munkatársát, aki megsértette a koronavírus-járvány megfékezése miatt elrendelt karanténintézkedéseket. Közben Franciaországban és Olaszországban is javul a járványügyi helyzet.

Belpolitikai botránnyá vált a brit miniszterelnök politikai főtanácsadójának koronavírus-fertőzése. Dominic Cummings lemondását az ellenzék mellett a kormányzó Konzervatív Párt több vezető képviselője is követeli.

A rendkívül befolyásos, radikálisan EU-szkeptikus Cummings március végén kapta el a vírust. Egy nappal később a Londontól több mint 400 kilométerre, szülei birtokára autózott. A brit kormányfő szerint Cummingsnak nem volt más választása, mivel gondoskodnia kellett gyermeke elhelyezéséről arra az esetre, ha őt és feleségét a koronavírus-fertőzés ágyhoz köti.

Az eset azért is különösen kínos a londoni kormánynak, mert a járvány-helyzet Európában éppen Nagy-Britanniában az egyik legsúlyosabb. A fertőzöttek száma 260 ezer, a halottaké pedig a 37 ezer.

Franciaországban a szakemberek egyre kevésbé tartanak a járvány második hullámától, de az egészségügyi hatóságok még óvatosságra intenek.

Az elmúlt két hétben 46 gócpontot tártak fel országszerte tömeges tesztelésekkel és a fertőzöttek kapcsolatainak felkutatásával, ami a kormány szerint arra utal, hogy most már sikerült ellenőrzés alatt tartani és megakadályozni a járvány terjedését.

A helyzet javulását mutatja, hogy feloldották a vallási szertartások megtartására vonatkozó tiltást. Az első miséket már meg is tartották.

Vasárnap a római Szent Péter tér is megnyílt. Március 10-e óta először voltak hívek a pápa vasárnapi beszéde alatt a téren.

Nem sokkal később viszont bejelentették, hogy a járványveszély helyzetre való tekintettel a 83 éves Ferenc pápa összes idei, Vatikánon kívüli programja elmarad.

A csak lassan visszaszoruló koronavírus az óvatos olasz nyitást is befolyásolja. Bár Velence már fogad turistákat, de egyelőre csak a környéken élő olaszokat. A tartományok közötti mozgás ugyanis még tilos június 2-ig. Utána viszont a külföldieket is várják az egész országban.

Az olasz gazdaság meghatározó ágazata a turizmus, a GDP és a foglalkoztatottság 13 százalékát teszi ki.

Hír TV