2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Külföld

Brit belpolitikai botrány

Belpolitikai botrányt váltott ki a brit miniszterelnök politikai főtanácsadójának fertőzése. Boris Johnson védelmébe vette munkatársát, aki megsértette a koronavírus-járvány megfékezése miatt elrendelt karanténintézkedéseket. Közben Franciaországban és Olaszországban is javul a járványügyi helyzet.

  • Brit belpolitikai botrány

Belpolitikai botránnyá vált a brit miniszterelnök politikai főtanácsadójának koronavírus-fertőzése. Dominic Cummings lemondását az ellenzék mellett a kormányzó Konzervatív Párt több vezető képviselője is követeli.

A rendkívül befolyásos, radikálisan EU-szkeptikus Cummings március végén kapta el a vírust. Egy nappal később a Londontól több mint 400 kilométerre, szülei birtokára autózott. A brit kormányfő szerint Cummingsnak nem volt más választása, mivel gondoskodnia kellett gyermeke elhelyezéséről arra az esetre, ha őt és feleségét a koronavírus-fertőzés ágyhoz köti.

Az eset azért is különösen kínos a londoni kormánynak, mert a járvány-helyzet Európában éppen Nagy-Britanniában az egyik legsúlyosabb. A fertőzöttek száma 260 ezer, a halottaké pedig a 37 ezer.

Franciaországban a szakemberek egyre kevésbé tartanak a járvány második hullámától, de az egészségügyi hatóságok még óvatosságra intenek.

Az elmúlt két hétben 46 gócpontot tártak fel országszerte tömeges tesztelésekkel és a fertőzöttek kapcsolatainak felkutatásával, ami a kormány szerint arra utal, hogy most már sikerült ellenőrzés alatt tartani és megakadályozni a járvány terjedését.

A helyzet javulását mutatja, hogy feloldották a vallási szertartások megtartására vonatkozó tiltást. Az első miséket már meg is tartották.

Vasárnap a római Szent Péter tér is megnyílt. Március 10-e óta először voltak hívek a pápa vasárnapi beszéde alatt a téren.

Nem sokkal később viszont bejelentették, hogy a járványveszély helyzetre való tekintettel a 83 éves Ferenc pápa összes idei, Vatikánon kívüli programja elmarad.

A csak lassan visszaszoruló koronavírus az óvatos olasz nyitást is befolyásolja. Bár Velence már fogad turistákat, de egyelőre csak a környéken élő olaszokat. A tartományok közötti mozgás ugyanis még tilos június 2-ig. Utána viszont a külföldieket is várják az egész országban.

Az olasz gazdaság meghatározó ágazata a turizmus, a GDP és a foglalkoztatottság 13 százalékát teszi ki.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!