2020. április 6.,
hétfő, Vilmos, Bíborka napja

Brit ajánlatra vár Brüsszel

Magyar Nemzet

2019. szeptember 17., kedd 08:55

Továbbra sem érkezett a brit kormánytól olyan javaslat, amely alternatívaként szolgálhatna az Egyesült Királysággal megkötött, de nem ratifikált kiválási szerződéssel szemben – közölte tegnap az Európai Bizottság. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Michel Barnier, az EU brexit-ügyi főtárgyalója munkaebéden egyeztetett Boris Johnson brit kormányfővel Luxembourgban.

A tájékoztatás szerint Juncker rámutatott, hogy a brüsszeli testület nyitott a politikai bénultság fő okának számító ír–északír pótmegoldás kiváltását célzó, működőképes javaslatok tanulmányozására, de eddig nem érkeztek ilyenek, márpedig London felelőssége lenne ezek kidolgozása. A bizottság továbbra is elérhető a nap huszonnégy órájában, a benn maradó huszonhét tagállam egysége töretlen – emelték ki a közleményben, arra is kitérve, hogy a következő, október 17–18-i EU-csúcs mérföldkő lesz a folyamatban.

 Boris Johnson és Jean-Claude Juncker egyeztetése nem eredményezte az álláspontok közeledését

Fotó: Reuters

 

A brit miniszterelnöki hivatal arról számolt be: Johnson és Juncker egyetértett abban, hogy növelni kell az egyeztetések intenzitását, hamarosan napi szintű találkozók kezdődnek a felek képviselői között, főtárgyalói szinten is.

Mina Andreeva európai bizottsági szóvivő pedig közölte: gyors ütemben fognak folytatódni a tárgyalások a mostani „barátságos” találkozót követően. Jean-Claude Juncker a munkaebéd előtt kijelentette, hogy Európa soha nem fogy ki a türelemből.

Boris Johnson még múlt pénteken azt mondta, óvatos derűlátással bízik abban, hogy sikerül új megállapodásra jutni az unióval a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről, ugyanakkor megerősítette azt az álláspontját is, hogy alku nélkül is hajlandó kiléptetni az Egyesült Királyságot az október 31-i határnapon.

A miniszterelnök szerint a London által szorgalmazott új brexitmegállapodásban nem szerepelhet az a tartalék megoldás, amely az ír–északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célozza.

E mechanizmus alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha – illetve amíg – nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodást kötni, amely önmagában feleslegessé tenné a tartalék megoldás alkalmazását. Emellett Észak-Írországban érvényben maradnának az EU egységes belső piacának egyes szabályai is.

Az unió többször is megerősített álláspontja az, hogy nem lehetséges a tavaly novemberben elért, a londoni alsóház által háromszor is elutasított brexitmegállapodás újratárgyalása.

Magyar Nemzet