2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Külföld

Brexit-ügyi főtárgyaló: jelenleg sanszosabb a rendezetlen kilépés

A kemény, azaz a megállapodás nélküli brexitre való felkészülést tartja a legfontosabbnak az uniós főtárgyaló. Theresa May a londoni parlamentben azt mondta: a kilépés időpontjának elhalasztása nem oldja meg a problémákat.

  • Brexit-ügyi főtárgyaló: jelenleg sanszosabb a rendezetlen kilépés

Az élet minden területén feszült figyelem övezi a brexit-tárgyalásokat Nagy-Britanniában. Egy londoni pizzéria tulajdonosa felkészülne már a rendezett és a rendezetlen kilépésre - ha tudná, melyik forgatókönyv várható.

„Nem tudom, hogy idén augusztustól honnan szerzem be a sajtot. Ötletem sincs. Rengeteg friss sajtot veszek Olaszországból, de a szállítmány nem állhat egy kamionparkolóban Calais-ban. Még nem látom a következő évi beszerzési terveimet, jó lenne, ha tudnék tervezni, de pillanatnyilag ez képtelenség” – mondta Oliver Kenny.

A londoni képviselőházban eközben folytatódik a kilépési feltételek vitája. Az egyik lehetséges forgatókönyv a március 29-i kilépési dátum elhalasztása, ami a brit miniszterelnök szerint azonban nem megoldás.

„Az 50-es cikkben foglalt határidő kitolása most nem hiszem, hogy bármit is megold, mert a képviselőknek egyszer csak dönteniük kell arról, hogy rendezetlen legyen a brexit, legyen egy új megegyezés, vagy ne legyen brexit” – figyelmeztetett Theresa May, aki kifogásolta azt is, hogy az ellenzéki Munkáspárt vezetője bárkivel bármiről leülne tárgyalni, egyedül vele nem hajlandó.

Folyamatosan figyeli az eseményeket az Európai Unió és az uniós politikusok is. Brüsszel szempontjából az Írország és Észak-Írország közti, úgynevezett kemény határ elkerülése az egyik legfontosabb szempont, ez lehet ugyanis Nagy-Britannia és az unió egyetlen szárazföldi határa.

„Ha ott bevezetjük a kemény határt, túl nagy lesz annak a kockázata, hogy visszatér az erőszak. Nekünk pedig közös európai felelősségünk van az ír sziget minden lakosával szemben, legyenek azok írek vagy britek, mert a múlt eseményeiből tanulva el kell kerülnünk az erőszakot. Ezért a backstop, az ír határ védelme egy olyan vörös vonal, amiről nem tudunk tárgyalni” – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke.

Az uniós brexit-ügyi főtárgyaló szerint a rendezetlen kilépés a legvalószínűbb. Michel Barnier rámutatott: nem akadályozza meg a megállapodás nélküli kilépést, hogy a londoni törvényhozás képviselőinek túlnyomó része ellene van, arra lenne szükség, hogy a többség felsorakozzon valamelyik megoldás mellett.

„Minden korábbinál fontosabb a felkészülés a kemény brexit esetére, azonban én továbbra is remélem, hogy ezt sikerül elkerülnünk” – fogalmazott.

A brit parlament jövő kedden szavaz ismét egy megegyezésről.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!