2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Brexit-ügyben marad a patthelyzet

Három egymást követő szavazást is elbukott Boris Johnson brit kormányfő az alsóházban. A képviselők arra kötelezték őt, hogy újabb halasztást kérjen az október 31-ére tervezett kilépésre. Ezután elutasították azt, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépjen ki az Unióból. Végül döntöttek arról is, hogy október 15-én ne tartsanak előrehozott választásokat. A miniszterelnök szerint a parlament hazája érdekei ellen cselekszik.

  • Brexit-ügyben marad a patthelyzet

Utolsó rohamra indultak Boris Johnson ellenfelei és pártbeli riválisai azért, hogy megkössék a miniszterelnök kezét. Szeptember 9-től, azaz jövő hét hétfőtől II. Erzsébet királynő felfüggeszti a parlamentet, ezért a képviselők kész helyzet elé akarták állítani a miniszterelnököt, csak hogy október 31-én ne léptesse ki Nagy-Britanniát az Unióból megállapodás nélkül.

 A képviselők elsőként megszavazták azt a törvényjavaslat, amely arra kötelezi a kormányfőt, hogy újabb halasztást kérjen az Uniótól. Ezután elfogadták a rendezetlen Brexitet vagyis a megállapodás nélküli kilépés tilalmát célzó tervezetet.

Boris Jonhsonnak azonban arra is forgatókönyve, ha megtiltják neki a megállapodás nélküli Brexitet. Szerinte a képviselők Brüsszel kezébe adták a döntést a Brexitről, a patthelyzet feloldására csak egy lehetőség adódik:

A kormány nem működhet úgy, hogy az Alsóház minden javaslatát leszavazza. Véleményem és kormányom álláspontja szerint ezért október 15-én választást kell tartani

- közölte Johnson kínos helyzetet teremtve az előrehozott választásokat követelő ellenzéknek. Az elképzelés azonban így sem kapott többséget. 298-an támogatták, míg 56-an ellene szavaztak, majd 300-an azonban tartózkodtak. Ezek a képviselők nem szívesen veszítenék el parlamenti széküket, Johnson és a Brexit kedvéért.

A javaslatnak meg kell még járnia a Lordok Házát is, ahol a Johnson mellett állók arra játszhatnak, hogy elhúzzák a folyamatot a parlament közelgő felfüggesztéséig.

 Mivel Johnson elveszítette a többséget az alsóházban. A szerda esti veresége utáni beszédében leszögezte, hogy nem tett még le az előrehozott választásról. Ha ezt ki tudná kényszeríteni, akkor a közvélemény a Brexit-párti konzervatívokat és Nigel Farage Brexit-pártját hozná helyzetbe. Az új parlament pedig aligha állna Johnson útjába, így a miniszterelnök megvalósíthatná tervét arra, hogy a káosznak véget vetve október 31-én minden áron kilépteti hazáját az Unióból, ha kell, akár megállapodás nélkül.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!