2021. március 8.,
hétfő, Zoltán napja

Megállapodott Brüsszel és London

MTI

2020. december 24., csütörtök 20:16, frissítve: péntek 10:00

Vám- és illetékmentességre épülő szabadkereskedelmi megállapodás jött létre az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. Vagyis rendezett körülmények között léphet ki a szigetország a Közösségből. A hírt a londoni miniszterelnöki hivatal is megerősítette.

 

Megszületett a megállapodás a Brexitről

Megszületett a megállapodás a Brexitről - írja a BBC. A megállapodás tisztességes, kiegyensúlyozott és igazságos – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben. Hangsúlyozta, a nehéz, hónapokon át tartó tárgyalások után létrejött megállapodás biztosítani fogja, hogy az unióból kilépett Egyesült Királyság a jövőben is szoros partnere marad az Európai Uniónak. Nagy-Britannia egy 2016-os népszavazáson döntött arról, hogy kilép az Európai Unióból. Több mint négy év tárgyalás után ma pont került a Brexit végére.

Von der Leyen: a megállapodás tisztességes, kiegyensúlyozott és igazságos

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről született megállapodás tisztességes, kiegyensúlyozott és igazságos - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben csütörtökön.

Ursula Von der Leyen Michel Barnier-vel, az EU főtárgyalójával közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a nehéz, hónapokon át tartó tárgyalások után létrejött megállapodás biztosítani fogja, hogy az unióból kilépett Egyesült Királyság a jövőben is szoros partnere marad a huszonhét tagországból álló Európai Uniónak.

Barner: az egyezség a szabadkereskedelmi megállapodások új generációját jelenti

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről született megállapodás a szabadkereskedelmi egyezmények új generációját jelenti - jelentette ki Michel Barnier, az EU főtárgyalója Brüsszelben csütörtökön.

Barnier Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a kialkudott megállapodás teljesen új partneri viszonyt és gazdasági kapcsolatokat alakít ki az Egyesült Királysággal.

A végtelenül összetett és mindezidáig példanélküli megállapodás Nagy-Britanniának biztosítja a független tengerparti állam státusát, ugyanakkor megvédi az uniós halászok jogait is - közölte az uniós főtárgyaló.

MTI

x
Rendkívüli hír