2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:40

Külföld

Brenzovics László az EP-választáson való részvételre buzdított

Elsősorban a közelgő ukrajnai parlamenti választásokkal és a közigazgatási reformmal kapcsolatos kérdéseket vitatta meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) választmányi ülése szombaton Beregszászon.

  • Brenzovics László az EP-választáson való részvételre buzdított

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott fórumon Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője elmondta: egyelőre nem tudható milyen politikai irányvonalat fog követni Volodimir Zelenszkij, Ukrajna nemrég megválasztott elnöke, és az miként befolyásolja majd az ország nemzetiségi kisebbségeinek, közte a kárpátaljai magyarságnak a helyzetét. Mint kifejtette, a kárpátaljai magyarság számára jelenleg a legidőszerűbb kérdés az október végéig esedékes ukrán parlamenti választásokra történő felkészülés, függetlenül attól, hogy a voksolást előre hozzák-e.

Ennek kapcsán Brenzovics László hangsúlyozta, a KMKSZ mindenképpen el akarja érni, hogy Kárpátalján alakítsanak ki egy magyar többségű egyéni választókerületet, ha hatályban marad a jelenlegi vegyes választási rendszer. Mivel az ukrán választójogi törvény kimondja, hogy a választási körzetek kialakításánál figyelembe kell venni az adott terület lakosságának nemzetiségi arányait, a KMKSZ bírósághoz fordult, hogy kötelezze az illetékes hatóságot a törvény betartására - emlékeztetett. Javasolta, hogy a kárpátaljai tömbmagyarság területén található települések önkormányzatai ez ügyben forduljanak hivatalos beadvánnyal az ukrán központi választási bizottsághoz (CVK).

A KMKSZ elnöke azt mondta, hogy a szövetségnek akkor is van esélye - a magyar nemzetiségű választópolgárok arányából adódóan - képviselő bejuttatására valamelyik párt listáján az ukrán parlamentbe, ha módosítják a választójogi törvényt és pártlistás lesz a voksolás.

Brenzovics László emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában egy év múlva lezárul a decentralizációs közigazgatási reform, amelynek keretében települési társulásokat és új járásokat kell kialakítani. Mint közölte, országosan a reformot mintegy 70 százalékban már végrehajtották, miközben Kárpátalján még alig kezdődött el. Ezért arra hívta fel a magyarlakta települések önkormányzatait, döntsenek minél hamarabb a kárpátaljai magyar közösség érdekeit szem előtt tartó települési társulások létrehozásáról, hogy ne Kijevből kényszerítse rá az államhatalom a saját elgondolását a kárpátaljai magyarokra.

A KMKSZ elnöke jelezte, hogy parlamenti képviselőként ő is aláírta azt a beadványt, amelyben 51 honatya kéri az ukrán alkotmánybíróságtól a pénteken hatályba lépett nyelvtörvény alkotmányossági vizsgálatát.

Végezetül Brenzovics László arra hívta fel a magyar állampolgársággal is rendelkező kárpátaljai magyarokat, hogy minél többen vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti választásokon.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!