2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Külföld

Botrány van a karácsonyi díszítés miatt

Eljárás indulhat a karácsonyi dekoráció miatt Belgrádban. A szerb főváros feldíszítésére a kormány csaknem egy milliárd forintnak megfelelő összeget fordított, közpénzből. A költekezés közfelháborodást keltett, az ellenzék korrupcióval vádolja a kormánypártot.

  • Botrány van a karácsonyi díszítés miatt

Az utcai fények Belgrádban (is) az ünnepi hangulatot hivatottak biztosítani, ám a szerb fővárosban idén komoly botrányt okozott a díszítés. A hatóságok már szeptember elején megkezdték a díszek felszerelését. A különböző karácsonyfák, rénszarvasok, csillogó gömbök egészen márciusig helyükön maradnak, pedig az ortodox karácsonyi időszak január 6-án véget ér. A ragyogásnak ára van: idén csaknem 1 milliárd forintnak megfelelő összeget költöttek a dekorációra, csak a felállított műfenyő ára négyszer meghaladja a New York-i fa költségét.

„Azt a pénzt valószínűleg másra is fel lehetett volna használni. Sokkal szerényebb dekoráció kellett volna, és a maradék pénzből minden bizonnyal lehetett volna valami mást kezdeni. De persze soha senki nem kérdez bennünket, szóval tessék, ez az eredmény” – hangzik egy belgrádi lakos véleménye.

A szokatlanul drága díszítés sokakat felháborított, az országban ugyanis sokan minimálbérből, körülbelül 65 ezer forintos havi bevételből élnek. A kritikusok szerint korrupciós ügyről van szó.

„Senki nem ellenzi, hogy szép és rendezett legyen a város, az ünnepnek megfelelően feldíszítve. Van azonban mérték, és van erre törvény is, ami szabályozza, hogy nem lehet pályázatokat manipulálni. Nem lehet egyetlen szolgáltató termékeit kivenni a katalógusból és kimásolni a pályázat követelményei részhez, hogy aztán csak az az egy cég nyerhesse meg a versenyt. Pontosan ez az, ami történt. Igazi botrány, és senkit nem vontak még felelősségre érte” – nyilatkozta egy helyi aktivista.

A kormánypárt tagadta a korrupciós vádakat és azt állítja, hogy, az ünnepi díszlet turisták ezreit vonzza a városba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!