2019. szeptember 21.,
szombat, Máté, Mirella napja

Börtönbe mehetnek a németországi saríarendőrség tagjai

2019. május 21., kedd 06:52

A tárgyalás hétfőn kezdődött el. 2016-ban egyszer már döntés született az ügy kapcsán, de ezt tavaly érvénytelenítette a legfelsőbb bíróság.

A hét muszlim férfi 2014-ben Wuppertal utcáin narancssárga mellényben járőrözött, amire az volt írva, hogy „saríarendőrség”. Az iszlám törvénykezés előírásait kívánták betartatni az emberekkel. Sőt szórólapokat osztogattak a muszlimoknak, melyen azt állították, hogy az adott terület az iszlám törvénykezés felügyelete alatt áll, ezért előre figyelmeztették őket, hogy a zónában tilos az alkohol- és drogfogyasztás, a szerencsejáték, a bordélyházak látogatása, a pornográfia, valamint a zenehallgatástól is tartózkodni kell.

Az egyenruhák viselésére vonatkozó szabály megszegésével vádolták meg őket, amiért két év letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak. A bírósági dokumentumok szerint a hét férfi a szalafista mozgalom tagjai, ami a szunnita iszlámon belüli ultrakonzervatív ág. A saríarendőrség egyik tagját azzal vádolják, hogy tevékenységének az volt a célja, az iszlám törvénykezés váltsa fel a német demokratikus jogrendszert.

2016-ban a wuppertali bíróság úgy döntött, hogy nem bünteti meg a csoport tagjait az egyenruha miatt, egyéb bizonyíték pedig nem volt arra, hogy megszegték volna a törvényeket. 2018 januárjában a szövetségi igazságügyi bíróság kritizálta a döntést, majd úgy határoztak, hogy újra kell tárgyalni az ügyet.

Németország-szerte felháborodtak az emberek a saríarendőrség hallatán. A csoport vezetője, Sven Lau azért, hogy csitítsa a hangulatot, egy videóüzenetben a sajnálatát fejezte ki, majd hozzátette, hogy a névválasztás talán túl provokatív volt. Sven Laut terrorizmus támogatása miatt ítélték el, viszont múlt héten kiengedték a börtönből, miután a rá kiszabott 5 és fél éves börtönbüntetésének kétharmadát letöltötte. 

888.hu