2021. április 11.,
vasárnap, Leó, Szaniszló napja

Borrell: Nemzetközi jogot sért a fegyvertelen tüntetők elleni fegyverhasználat

MTI

2021. február 28., vasárnap 20:25

Mianmarban a fegyvertelen tüntetők elleni fegyverhasználattal a biztonsági erők semmibe vették a nemzetközi jogot, az elkövetőket felelősségre kell vonni - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Mianmarban vasárnap tartott tüntetések véres oszlatására reagálva vasárnap.

Josep Borrell közleményében kijelentette, a katonai vezetőknek azonnal le kell állítaniuk az erőszakot és lehetővé kell tenniük a lakosság számára, hogy szabadon gyülekezzen és nyilvánítsa ki véleményét.

Az Európai Unió határozottan kiáll Mianmar bátor, demokráciát védő népe mellett - jelentette ki. Az uniós diplomácia vezetője továbbá közölte: az Európai Unió hamarosan intézkedéseket hoz e fejleményekre reagálva.

Mianmar három városában, a déli Daveiben, Mandalajban és Rangunban a vasárnapi tüntetések oszlatásakor a rendfenntartók a hanggránátok és a vízágyú mellett éles lőszert is bevetettek, tizennyolc embert agyonlőttek, sokakat pedig megsebesítettek.

Mianmarban egy hónapja keletkezett káosz azt követően, hogy a hadsereg magához ragadta a hatalmat, s őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) irányítóit. A katonaság azt állítja, hogy a tavalyi választáson az NLD csalással nyert. Azóta rendszeresek a tiltakozások a katonai puccs ellen, a hatóságok nem képesek megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat. A rendőrség több alkalommal is éles lőszerrel próbált oszlatni.

A hatalomátvétel, amely közel 50 éves katonai uralom után megakasztotta a mianmari demokratikus reformokat, több százezer tüntetőt vitt az utcákra. A nyugati országok közül több korlátozott szankciókat vezetett be a rezsim ellen.

 

Újabb halálos áldozatai vannak a rendőrségi oszlatásnak

Tizennyolc embert agyonlőtt, sokakat pedig megsebesített a mianmari rendőrség vasárnap a tüntetések oszlatásakor - erősítette meg az ENSZ emberi jogi irodája az erről szóló "hiteles információkat".

Helyszíni beszámolók szerint a rendfenntartók a hanggránátok és a vízágyú mellett éles lőszert is bevetettek a tömegoszlatáskor három városban, a déli Daveiben, Mandalajban és Rangunban.

"A rendőrség és a hadsereg halált okozó erőt használt a békés tiltakozók ellen, aminek következtében hiteles információk szerint legalább tizennyolcan életüket vesztették, harmincan pedig megsebesültek" - írta közleményében a világszervezet emberi jogi főbiztosának szóvivője.

Egyúttal élesen elítélte a demonstrálókkal szembeni egyre keményebb hatósági fellépést, és óva intette a hadsereget a túlzott erőszak alkalmazásától.

A rendőrség az ország legnépesebb fővárosában, Rangunban is rálőtt a tüntetőkre, az értesülést a The Mizzima és a The Myanmar Now című független helyi médiumok is megerősítették, oldalaikon erősen vérző emberek képét közölve.

Szemtanúk szerint a rendőrök hanggránátokkal is oszlattak Rangunban, egy nő eközben szívinfarktust kapott és meghalt.

A rendőrség és a katonai kormányzat nem reagált a sajtó megkeresésére az ügyben.

Tüntetések voltak több más településen, köztük Lasióban, az ország északkeleti részén.

Mianmarban egy hónapja keletkezett káosz azt követően, hogy a hadsereg magához ragadta a hatalmat, s őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) irányítóit. A katonaság azt állítja, hogy a tavalyi választáson az NLD csalással nyert.

Azóta rendszeresek a tiltakozások a katonai puccs ellen, a hatóságok nem képesek megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat. A rendőrség több alkalommal is éles lőszerrel próbált oszlatni.

A hatalomátvétel, amely közel 50 éves katonai uralom után megakasztotta a mianmari demokratikus reformokat, több százezer tüntetőt vitt az utcákra. A nyugati országok közül több korlátozott szankciókat vezetett be a rezsim ellen.

MTI