2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Borrell: Fel kell gyorsítani a legsebezhetőbb országoknak szánt segítségnyújtást

Fel kell gyorsítani a legsebezhetőbb országoknak, köztük az Afrikának szánt segítségnyújtást, mielőtt a koronavírus-helyzet irányíthatatlanná válna - közölte Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken Brüsszelben. Az ENSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy az importfüggő országokban élelmiszerhiány fenyeget.

  • Borrell: Fel kell gyorsítani a legsebezhetőbb országoknak szánt segítségnyújtást

Borrell az uniós tagállamok külügyminisztereinek videókonferenciája után tartott online sajtótájékoztatóján azt mondta, a koronavírus-járvány legyőzése érdekében elengedhetetlen az összefogás az afrikai országokkal, ellenkező esetben problémájuk Európa problémájává válik.

Hangsúlyozta, hogy a koronavírus-válsággal összefügésben nincs más hosszútávú megoldás, csak az együttműködés szorosabbá fűzése az emberek, a régiók, az országok, valamint az unió és partnerországai között. Ha csak Európában oldódnak meg a járvány okozta problémák, az nem jelent végső megoldást, csak akkor, ha mindenütt megoldás születik rájuk - mondta.

Élelmiszerhiány fenyeget az importfüggő országokban

Szerte a világban százmilliókat fenyeget áruhiány, elsősorban Afrikában, ahol az emberek nagyban függenek az élelmiszerimporttól és az azok finanszírozásához szükséges exporttól - figyelmeztetett pénteken az ENSZ. 

"Általánosságban ugyanolyan élelmezési traumával nézünk szembe, mint az aszály, illetve olyan keresleti traumával, mint a recesszió idején, de itt egyszerre jelentkezik mindkettő" - magyarázta Arif Husain, az Élelmezési Világprogram (WFP) közgazdásza Rómából sugárzott sajtótájékoztatóján.

"Mindkét trauma egyszerre van jelen, és ráadásul globális szinten. Ilyen még valóban nem volt" - tette hozzá a közgazdász.

A WFP szerint a rizs, a szója, a kukorica és a búza export-importja révén 2,8 milliárd embert lehet ellátni évente, közülük 212 millió állandó élelmiszerhiányban szenved, és 95 milliónak súlyos az élelmiszerbiztonsági helyzete.

"Számos szegény ország számára a gazdasági következmények még pusztítóbbak lesznek, mint maga a járvány" - figyelmeztetett pénteken közzétett jelentésében a szakosított ENSZ-szervezet.

A leginkább veszélyeztett földrész Afrika, főként a szubszaharai Afrika, amely 2018-ban több mint 40 millió tonna gabonát importált.

Leginkább Szomália és Szudán van kitéve a gabonaellátásokat fenyegető esetleges zavaroknak, míg más országok, így Angola, Nigéria és Csád az exportjuktól függenek, hogy ki tudják fizetni az élelmiszerimportot.

A kőolajexportáló országok, mint Irán és Irak, valamint a háború sújtotta Jemen és Szíria szintén az élelmiszerhiány fenyegette országok közé számítanak.

"Az alapvető gabonafélék világpiaca jól ellátott, az árfolyamok világszerte alacsonyak, de az élelmiszereket el kell szállítani a termesztő országokból a fogyasztókig. A Covid-19 járvány elleni harc jegyében elrendelt karanténintézkedések ebből a szempontból problémát jelentenek" - figyelmeztet a WFP.

A kikötőkben, ahonnan az exportszállítmányok indulnak - így Argentínában és Brazíliában a társadalmi elégedetlenség miatt -, máris vannak fennakadások.

Franciaországban a gabonaágazat munkaerő- és teherautóhiánnyal küzd a növekvő exportigények és a felvásárlási pánik miatt - áll a jelentésben.

Az egyes nagykereskedők, illetve az élelmiszerlánc megszakadásától tartó kormányok tömeges felvásárlásainak árnövelő hatása is van.

Jelenleg az alapvető élelmiszerek (olaj, gabona, hús, tejtermék) ára csökkenő tendenciát mutat a gazdasági pangás miatti félelem okán - derül ki az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) által csütörtökön közétett havi élelmiszerár-indexéből.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!