2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Bombamerényletben meghalt több ENSZ-békefenntartó Maliban

Meghalt három ENSZ-békefenntartó, öt másik megsebesült, amikor útszéli bomba robbant fel egy ellátmányt szállító ENSZ-gépkocsikonvoj mellett Maliban - jelentette be az ENSZ mali katonai missziója (MINUSMA) közleményében szerdán.

  • Bombamerényletben meghalt több ENSZ-békefenntartó Maliban

A bomba kedden, az ország középső részén fekvő Songobia nevű falu közelében robbant fel.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) és António Guterres ENSZ-főtitkár két külön nyilatkozatban határozottan elítélte a támadást, és leszögezték: az ENSZ békefenntartói elleni támadások a nemzetközi jog szerint háborús bűnök elkövetését is jelenthetik.

Az ENSZ BT tagjai felszólították Mali átmeneti kormányát, hogy gyorsan és alaposan vizsgálják ki a támadás körülményeit a MINUSMA segítségével, és az elkövetőket állítsák bíróság elé.

A Biztonsági Tanács aggodalmának adott hangot a mali biztonsági helyzettel kapcsolatban, és a Száhel-övezetet uraló, országhatárokon átnyúló terrorista veszély miatt.

Az ENSZ BT közleménye leszögezte: a térségben sosem lesz béke a Mali minden régiója számára előnyös politikai, biztonsági, béketeremtési és fejlesztési erőfeszítések, valamint a 2015-ös békemegállapodás együttes végrehajtása nélkül.

Az al-Kaida terrorszervezethez köthető dzsihadisták és az Iszlám Állam terrorista csoportjainak tevékenysége egy évtizede tartja rettegésben Malit, és több ezer ember halálát okozta.

A háború sújtotta nyugat-afrikai ország a világ egyik legveszélyesebb helye, ahol telepített békefenntartó katonai misszió működik.

Az ENSZ januári jelentése szerint kilenc éve folyamatosan Maliban ölték meg a legtöbb, tartósan ott állomásozó békefenntartót: 2013 óta a most kedden megölt katonákkal együtt már 168 ENSZ-békefenntartó veszítette életét Maliban.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Marine Le Pen kész együttműködni Giorgia Melonival + videó

Marine Le Pen kész együttműködni Giorgia Melonival + videó

Minden korábban mértnél nagyobb arányban, már 17 százalékkal vezet a Marine Le Pen nevével fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés Emmauel Macron elnök liberális pártja előtt Franciaországban. A Híradóban Lille-ből kapcsoltuk tudósítónkat, Zöldhegyi Katalint.
Prágában üléseznek pénteken a NATO külügyminiszterei + videó

Prágában üléseznek pénteken a NATO külügyminiszterei + videó

Prágában találkoznak pénteken a NATO külügyminiszterei azért, hogy előkészítsék a júliusi washingtoni csúcsot. Feltehetően a 100 milliárd eurós ukrajnai alap kérdése, illetve Ukrajna csatlakozása is téma lesz. A Híradóban, a NATO brüsszeli központjából kapcsoltuk Bugnyár Zoltánt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!