2020. április 2.,
csütörtök, Áron napja

Bolsonaro: Tovább fokozódhat a Brazília partjait sújtó olajszennyeződés

Hír TV

2019. november 4., hétfő 07:59

A legrosszabb még hátravan - mondta Jair Bolsonaro brazil elnök vasárnap az ország atlanti-óceáni partvidékét három hónapja sújtó titokzatos olajszennyeződésről.

"Ami eddig érkezett és amit mostanáig kiemeltek (a vízből), az csak egy kis része annak, ami kiömlött. A legrosszabb még hátravan" - jelentette ki Bolsonaro a brazil Record tv-csatornának adott interjúban.

Hozzátette, "minden jel" arra a Bouboulina nevű görög olajszállító hajóra mutat, amelyet a brazil hatóságok pénteken neveztek meg az ökológiai katasztrófa felelőseként, műholdas adatok elemzése után. A tankhajót üzemeltető görög Delta Tankers társaság tagadja felelősségét.

Az elnök bűncselekménynek nevezte a történteket, és azt mondta, hogy az eddig észleltnél "sokkal nagyobb katasztrófa" kialakulására számít.

A brazil hatóságok először július 29-én mutatták ki az olajszennyeződést Paraíba szövetségi állam több mint 700 kilométeres partszakaszán. A szennyeződés azóta dél felé terjedve elérte Bahia szövetségi államot, és már összesen kétezer kilométernyi partszakaszt érint, köztük a Bahia közeli Abrolhos térségét, amely a hosszú szárnyú bálnák és a világon páratlan korallképződmények otthona.

MTI