2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Bolsonaro egy felvételen családja védelmével indokolta a riói rendőrfőnök elmozdítását

Vizsgálat alatt álló családja védelmével indokolta a Rio de Janeirói szövetségi rendőrség főnökének elmozdítását egy áprilisi kormányülésen készült videofelvételen Jair Bolsonaro brazil elnök - mondta kedden egy, a felvételt ismerő személy.

  • Bolsonaro egy felvételen családja védelmével indokolta a riói rendőrfőnök elmozdítását

A videót aznap tekintették meg az ügyben indult vizsgálat keretében. Erre azért került sor, mert Sergio Moro egykori igazságügyi miniszter, aki az akkori kormányülést követően lemondott, megvádolta az államfőt, hogy személyes okok miatt beavatkozott az igazságszoltatás munkájába.

Az ügy keltette politikai válság elvonja Bolsonaro figyelmét a koronavírus okozta válságról, ami miatt a politikust amúgy is számos bírálat érte, mert kritikusai szerint elbagatellizálta a helyzet súlyosságát. A történtek miatt tovább esett az elnök népszerűségi mutatója, akárcsak a helyi tőzsdeindex.

A nyilatkozó forrás szerint az elnök a videofelvételen azt mondta, hogy családja üldöztetésnek van kitéve és szeretné lecserélni Rio de Janeiro szövetségi rendőrfőnökét, különben leváltja a rendőrség nemzeti igazgatóját és az igazságügyi tárca irányítóját.

Moro, a korábbi igazságügyi miniszter, valamint ügyvédje szintén megtekintette a felvételt a szövetségi rendőrség egyik létesítményében. Ezt követően kijelentette, az megerősítette korábbi, az elnök elleni állításait. Egyben arra szólított fel, hogy a felvételt hozzák nyilvánosságra.

A volt igazságügyi miniszter, aki bíróként a korrupció elleni küzdelem során vált Brazília egyik legnépszerűbb személyiségévé, azt is mondta, hogy a lemondását követő események igazolták a történtek általa előadott változatát, valamint a nemzeti rendőrség igazgatója és a riói szövetségi rendőrfőnök elmozdításának okait.

Bolsonaro újságíróknak azt mondta, hogy a nem aggódik a legfelsőbb bíróság által engedélyezett, Moro állításainak tisztázásra indult vizsgálat miatt. Hozzátette: a szövetségi rendőrség soha nem is vizsgálódott családja ügyeiben. A szövetségi rendőrség kifejezés el sem hangzott az ominózus videón, amit egyébként is meg kellett volna semmisíteni.

A felvételen elhangzottak leírása, az illetékes miniszterek meghallgatását követően a legfőbb ügyész határoz majd arról, hogy emeljenek-e vádat az elnök ellen az igazságszolgáltatás akadályoztatása és hatalommal való visszaélés miatt. Amennyiben a legfelsőbb bíróság, valamint a törvényhozás alsóháza kétharmados többséggel úgy dönt, hogy érdemes vádat emelni, Bolsonarót felmentik tisztségéből, és bíróság elé kell állnia.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!