2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Bolgár elnök: Több uniós segítségre van szükség az EU külső határainak védelméhez

Rumen Radev bolgár elnök több támogatást kért az uniós tagállamoktól az EU külső határainak védelméhez, valamint egy közös európai bevándorlási rendszert sürgetett pénteken bécsi látogatásán.

  • Bolgár elnök: Több uniós segítségre van szükség az EU külső határainak védelméhez

"Fennáll a veszélye annak, hogy nem tudunk gyorsan és megfelelően reagálni" - hangsúlyozta a bolgár elnök, akit Alexander Van der Bellen államfő fogadott az osztrák fővárosban.

Közös bécsi sajtótájékoztatójukon Radev figyelmeztetett: "Erősödik a migrációs nyomás". Mint mondta, csak az utóbbi időben több mint száz illegális határátlépési kísérlet volt a bolgár-török határon. Rávilágított, hogy a török határszakaszon létesített 274 kilométer hosszú kerítés segít valamelyest, de "nem jelent végleges megoldást".

Radev és Van der Bellen emellett szót emeltek amellett is, hogy meg kell nyitni a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával.

A két politikus egyetértett abban is, hogy újra kell éleszteni a dunai térséggel kapcsolatos uniós stratégiát. Hangsúlyozták: a régió összefonodósának fokozására van szükség. A kezdeményezésnek, amely 14 Duna menti államot érint, túl kevés figyelmet szentelnek - jelentette ki Van der Bellen. Az osztrák államfő reményét fejezte ki, hogy e tekintetben változást hozhat a 2020 január 1-jével kezdődő horvát soros uniós elnökség.

Radev az osztrák köztársasági elnökkel tartott megbeszélést követően Brigitte Bierlein ügyvezető kancellárral és Wolfgang Sobotkával, a törvényhozás alsóházának elnökével is találkozott. Bierlein közleményében úgy fogalmazott, hogy a beszélgetésen mindenekelőtt a délkelet-európai államok uniós integrációját vitatták meg. "A Nyugat-Balkán európai perspektívája a legjobb alapja a stabilitásnak és biztonságnak a térségben, illetve azon túl is" - olvasható az állásfoglalásban. Az ügyvezető kancellár hangsúlyozta: Ausztria kiáll amellett, hogy mielőbb meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Újabb bolt lesz zárva december 24-én

Újabb bolt lesz zárva december 24-én

Az összes magyar üzletét bezárja a Libri december 24-én. A cég ezzel akar hozzájárulni a munkatársai ünnepi kikapcsolódásához - írja a Világgazdaság.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!