2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:05

Külföld

Bóka János: Magyarország teljesíti nemzetközi és európai uniós tagállami kötelezettségeit a védelmet kereső ukrán állampolgárokkal szemben

Az európai menekültügyi és migrációs rendszer egyértelműen nem működik, jogi és politikai felülvizsgálatra van szükség, hogy megfeleljen a mai kihívásoknak - írta az európai uniós ügyekért felelős miniszter pénteken Facebook-oldalán, ahol a Kurier című osztrák lapnak adott nyilatkozata részleteit ismertette.

  • Bóka János: Magyarország teljesíti nemzetközi és európai uniós tagállami kötelezettségeit a védelmet kereső ukrán állampolgárokkal szemben

 

Magyarország helyzete nem könnyű, hiszen az eddigi folyamatos erőfeszítések miatt rótt ki büntetést az Európai Bíróság - jegyezte meg. Mint írta, nyilatkozatában azt is kifejtette, hogy ha az ország elveszítené az ellenőrzést a határai felett, és többé nem dönthetne arról, hogy ki lép be a területére és ki nem, az sokkal magasabbak költséggel és kockázattal járna, mint maga a bírság.

Az Európai Uniónak önálló, stratégiai szereplőként kell fellépnie a jelenleg zajló ukrajnai háborúban, és ennek érdekében kiemelten fontos, hogy minden érintett féllel közvetlen kommunikációs vonal álljon rendelkezésre - fejtette ki álláspontját. Hozzátette, hogy Magyarországnak Ukrajnával szomszédos és a háború gazdasági hatásai által különösen sújtott országként joga van aktívan részt venni a megoldáskeresésben.

Emlékeztett rá, hogy a magyar miniszterelnök először Kijevben, majd Moszkvában, Pekingben és az Egyesült Államokban tett kétoldalú látogatásokat, hogy tájékozódjon a fegyverszünet és a béketárgyalások lehetőségéről a háborús konfliktus mihamarabbi befejezése érdekében. Azt is kiemelte a bejegyzés szerint, hogy Magyarország jelenleg és a jövőre nézve is teljesíti nemzetközi és európai uniós tagállami kötelezettségeit a Magyarországon védelmet kereső ukrán állampolgárokkal szemben.

Bóka János értékelése szerint a magyar EU-elnökség pragmatikusan és szakszerűen végzi munkáját "a politikai zaj és a magyar elnökséget érő sorozatos támadások ellenére is".

Magyarország érdekelt az EU sikereiben - emelte ki, megjegyezve, hogy a szervezet akkor sikeres, ha intézményei rendben és a szerződéseknek megfelelően működnek.

"Készek vagyunk együttműködni minden olyan uniós intézménnyel, akik hozzánk hasonlóan a szerződések betűje és szelleme szerint dolgoznak az unió és tagállamainak érdekeiért" - ismertette a miniszter az osztrák lapban megjelent nyilatkozatát.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Dánia újabb F-16-osokat ad át Ukrajnának

Dánia újabb F-16-osokat ad át Ukrajnának

Ukrajna az idei év végéig újabb dán F-16-os vadászgépeket kap - jelentette be Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter a Ritzau hírügynökségnek adott interjújában, amelyből a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál idézett hétfőn.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Matteo Salvini nemzetközi mozgósítást hirdetett

Matteo Salvini nemzetközi mozgósítást hirdetett

Nagyszabású nemzetközi mozgósítást hirdetett meg a biztonság, a gondolatszabadság, a nemzeti szuverenitás védelmében Matteo Salvini október 6-ra a lombardiai Pontidába azt követően, hogy egy migránsokat szállító hajó feltartóztatása miatt az olasz ügyészség hat év börtönbüntetést kért rá - közölte a Liga párt hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!