2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Bizalmi szavazással oldhatják meg a patthelyzetet

Még két napja van az olasz parlamentnek, hogy megszavazza az Európai Bizottsággal kitárgyalt jövő évi költségvetést. Az olasz kormány több hónapos vita után december 19-én megegyezett Brüsszellel, és a büntetés elkerülése érdekében feszesebb büdzsét készített.

  • Bizalmi szavazással oldhatják meg a patthelyzetet

Indulatossá váltak a viták pénteken az olasz alsóházban. Nagy a tét ugyanis: két napjuk van a pártoknak megegyezni a jövő évi költségvetésről, december 31-én éjjel lejár az erre biztosított törvényi határidő. Az átjavított számok csütörtökön kerültek a parlament elé, miután a római kormánynak utolsó pillanatban sikerült megegyeznie a büdzséről az Európai Bizottsággal.

A brüsszeli testület előzőleg nem hagyta jóvá az olasz költségvetés első verzióját, túlságosan költekezőnek, az uniós pénzügyi szabályokat több ponton sértő tervezetnek találta. A fél éve beiktatott, új olasz kormány politikai támadásnak vette a bizottsági döntést, és politikai választ adott: a nemzeti szuverenitás megsértésének nevezte a brüsszeli kritikát.

„A Brüsszellel folytatott vitánk a számokról szóltak, ez volt a vita tárgya. Abba nem szóltak bele, hogy ezeket a célokat milyen eszközökkel, intézkedésekkel érjük el” – közölte Giuseppe Conte.

Az olasz miniszterelnök hagyományos év végi kormányfői sajtótájékoztatón azért magyarázkodott a kompromisszum miatt, mert az ellenzék azzal vádolta meg, hogy bár szavakban harcol Brüsszellel, a büdzsét mégiscsak ott írták meg az olaszok számára.

A római kormány a héten újraírta a költségvetés számait, – például 2,4-ről 2 százalékra vitte le a költségvetési hiánycélt –, hogy elkerülje a túzottdeficit-eljárást, az ugyanis komoly pénzbüntetéssel fenyegetett.

„Káosz van az olasz politikában. Nagyon sok a bizonytalanság, sok indítványt kezdeményezett a kormány, de sok kezdeményezésük menet közben megváltozott” – véli egy római lakos.

A kormány a jelenlegi parlamenti patthelyzetet vélhetően egy bizalmi szavazás kezdeményezésével próbálja majd a hétvégén megoldani. Ha a kabinet újbóli bizalmat kap, akkor átmegy a büdzsé is a parlamenten.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!