2022. 11. 26. Szombat Virág napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 22:15

Külföld

Bizalmat kapott a görög kormány a macedóniai névvitában

Nagyon szűk többséggel bizalmat kapott a görög kormány a parlamentben a Macedóniával kapcsolatos névvita rendezéséről szóló szavazáson szerda este.

  • Bizalmat kapott a görög kormány a macedóniai névvitában

Alekszisz Ciprasz kormánya 300-ból 151 szavazatot kapott ahhoz a megállapodáshoz, amelyet a macedón kabinettel kötött tavaly. A kormány ellen 148-an szavaztak.

Szkopjéban már elfogadták a megállapodást, amelynek értelmében a volt jugoszláv tagállamot Észak-Macedóniának (Észak-Macedóniai Köztársaság) fogják nevezni.

Ciprasz maga kezdeményezett bizalmi szavazást, miután a két ország közötti névvitát rendezni hivatott megállapodás ellen tiltakozva a jobboldali Panosz Kammenosz eddigi védelmi miniszter vezette Független Görögök (ANEL) kilépett a kormányból. A miniszterelnök vezette Radikális Baloldal (Sziriza) 145 mandátummal rendelkezik a 300 fős parlamentben, de kapott most hat külső támogató szavazatot. A kormányt támogatta egy független képviselő és az ANEL négy képviselője is - annak ellenére, hogy a párt kilépett a kormányból -, valamint támogatta az ellenzékben lévő, Folyó (To Potami) nevű balközép centrista párt egyik képviselője is pártja álláspontjával szakítva.

Ciprasz kormányának mandátuma októberben jár le.

Görögország északi térségét Makedóniának hívják, és Athén szkopjei területi követelésektől tartott, ha a szomszédos országot Macedónia néven ismerik el nemzetközileg. A vitát 27 év után rendezték a kormányok.

Ciprasz még a bizalmi szavazás kezdeményezésekor bejelentette, hogy ha kormánya megkapja a bizalmat, akkor utána hamarosan szavazásra bocsátja a parlamentben a Macedónia névváltoztatásáról szóló megállapodás ratifikálását. Ez hétfőn várható. Elemzők szerint a parlamenti ratifikálás esélye még kisebb, mint azé volt, hogy Ciprasznak megszavazzák a bizalmat. A megállapodás ellenzői vasárnapra tüntetést terveznek Athénba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!