2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Külföld

Bíróság elé vinnék a CIA-kínzások felelőseit

Bíróság elé vinné a CIA kínvallatásért felelős tisztségviselőit az ENSZ, valamint több emberi jogi szervezet. A világszervezet emberi jogi jelentéstevője szerint a Bush-kormány tette lehetővé a bűncselekményeket és az emberi jogok sorozatos megsértését. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet főigazgatója kiemelte: a jelentés azt bizonyítja, hogy az amerikaiak védelmében szükségesnek mondott szigorú intézkedések teljesen alaptalanok voltak. Az amerikai igazságügy-minisztérium egyelőre nem indít vizsgálatot a CIA vallatási módszereivel kapcsolatban. A jelentés nyomán a volt kelet-európai titkos CIA-börtönök átvizsgálását is sürgetik.

Nemcsak Guantánamón, hanem európai országokban is megkínozhatta a foglyait a CIA – legalábbis a szenátori jelentés erre utal. Bár nem nevezik meg azokat az országokat, ahol hasonló börtönök működtek, a jelentésben leírt egyik intézmény feltehetően megegyezik egy vilniusi fogolyközponttal. A balti állam miniszterelnöke azt mondta: a titkos objektum létét már korábban egy litván vizsgálat is bebizonyította, de akkor nem volt elég információjuk. „Az ügyet a parlament is meg fogja vitatni, és remélem, hogy kiterjesztik a vizsgálatot. Korábban azokat az információkat használták, amik addig rendelkezésre álltak, és a nyomozás nem folytatódott tovább” – közölte Algirdas Butkevicius litván miniszterelnök.

A volt lengyel elnök elismerte, hogy Lengyelország területén is működött CIA-börtön. A korábban Amerika-barátnak ismert Aleksander Kwasniewski azt mondta: Washington egy olyan területet kért Varsótól, ahol információszerző műveleteket hajthatnak végre. „Azzal, hogy megjelentették a jelentést, az amerikaiak részben elvesztették szövetségeseiket. Egy új helyzetben ugyanis minden ország el fog gondolkozni azon, hogy mennyire bízhat meg bennük, hogy a műveleteik mennyire súrolják a törvényesség határát, és mennyire szükségesek a biztonság érdekében” – mondta Kwasniewski, aki azt is hozzátette: az amerikai titkosszolgálat iránti bizalom megrendülése után Moszkva meg fog erősödni.

A CIA vallatási módszereit az afgán elnök embertelennek nevezte. Irán legfőbb vallási vezetője pedig a Twitteren azt írta: az amerikai kormány megtévesztette saját népét is.

Nem mindenki osztja azonban ezt a véleményt. A szélsőjobboldali francia Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen egy tévéinterjúban azt mondta, szélsőséges esetben bármilyen eszközzel meg kell szerezni az információkat. „Vannak helyzetek, amikor a bomba ketyeg és egy-két órán belül felrobban, és 200-300 civil életbe kerülne, és akkor muszáj arra rávenni valakit, hogy mondja meg, hol van az a bomba.” Marine Le Pen később a Twitteren pontosította szavait: azt írta: nem szabad kínozni az embereket, az információ megszerzéséhez csak törvényes eszközöket lehet használni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!