2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Biden mindent meg akar változtatni, amit Trump tett hivatali ideje alatt

  • Biden mindent meg akar változtatni, amit Trump tett hivatali ideje alatt

Joe Biden már az első munkanapján el fogja törölni Trump hétfőn hozott rendeletét, ami a járvány miatti beutazási korlátozások feloldására vonatkozik.

Továbbá az új elnök az első száz napja alatt azt tervezi, hogy beiktatja a transznemű közösség támogatását szolgáló úgynevezett Egyenlőség Törvényt.

Közel 2százezer amerikai zászló lepte el a washingtoni nemzeti parkot, hogy jelképesen képviseljenek minden állampolgárt, akik nem vehetnek részt a megválasztott elnök beiktatási ceremóniáján. A „zászlómező” installáció része az ünnepség tematikájának, ami Joe Biden jelszava, vagyis az Egységben Amerika köré épül.

Az új elnök, alelnökével, Kamala Harrissel együtt január 20-án teszi le a hivatali esküt a Capitolium épülete előtt. A máskor tömegeket vonzó eseményen most csak korlátozott számban vehetnek részt az érdeklődők: a járványügyi korlátozások mellett a két héttel ezelőtti zavargások miatt is fokozott biztonsági készültség van érvényben.

A Capitolium épületétől nem messze ráadásul hétfőn tűz ütött ki egy hajléktalantáborban, ami tovább növelte az ünnepség előtti feszültséget.

Pedig az elnökváltás körüli feszültségből már így is akad bőven. A megválasztott államfő ugyanis bejelentette: hivatalba lépése utáni első munkanapján felülírja Donald Trump hétfői rendeletét, amiben a távozó elnök feloldotta a járvány miatt elrendelt beutazási korlátozásokat. Az intézkedés az Európából és Brazíliából az Egyesült Államokba érkező járatokat érinti.

A rendelet kihirdetése után nem sokkal Joe Biden szóvivője Twitter-bejegyzésében közölte: az új adminisztrációnak nem áll szándékában feloldani ezeket a korlátozásokat.

Nem ez az egyetlen intézkedés, amit az első napjaira tervez az új elnök. Joe Biden honlapján hosszasan, pontokba szedve kifejti, hogy milyen intézkedéseket tervez a transznemű közösség támogatása érdekében. Mint írja, elnökségének első 100 napján visszaállítja a Trump által betiltott engedményeket, aminek a jogi keretet az úgynevezett "Egyenlőség Törvény" biztosítana.

A keresztény közösségek által hevesen bírált tervezet többek között eltörölné a férfi és női nem közötti különbség állami elismerését, kötelezné az intézményekben a transznemű mosdók kiépítését.Biden egyébként többször hangoztatta azt is, hogy kiáll a transznemű gyermekek egészségügyi kezelése mellett is, szerinte ugyanis egy 8 éves gyermeknek már joga van eldönteni, milyen nemű.

Természetesen az új amerikai elnök, Joe Biden beiktatásával és a legfrissebb fejleményekkel bővebben is foglalkozunk majd holnap, különkiadásunkban, a 22 órakor kezdődő késő esti Híradónkban, itt a Hír TV-n.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!