2020. április 5.,
vasárnap, Vince napja

Bevándorlást korlátozó intézkedést hagyott jóvá az amerikai legfelsőbb bíróság

2019. szeptember 12., csütörtök 10:37

Az amerikai legfelsőbb bíróság jóváhagyta a Trump-kormányzat egyik migrációt korlátozó intézkedését. Ennek értelmében a bevándorlók csak akkor adhatnának be menedékkérelmet az Egyesült Államokban, ha korábban próbálkoztak már ugyanezzel egy harmadik, úgynevezett biztonságos országban. Donald Trump Twitter-üzenetében nagy győzelemnek minősítette a döntést.

A szövetségi legfelsőbb bírósági döntés törvényesnek és jogszerűnek nyilvánította azt a kormányzati rendeletet, amely előírja, hogy a migránsoknak, mielőtt az Egyesült Államok határaihoz érnek és ott menedékkérelmet adnak be, először egy harmadik, úgynevezett biztonságos országban kell ezt megtenniük. A legfelsőbb bíróság két liberális tagja nem értett egyet a döntéssel. Közös állásfoglalásukban úgy fogalmaztak, a végrehajtó hatalom ismét olyan döntést hozott, amely felborítja az üldözés elől menekülőket védő régi gyakorlatot.

A rendelet júliusban lépett életbe, de nyolc nappal később egy bíró felfüggesztette. A kormány intézkedése azonban most akkor is azonnal hatályba léphet, ha ezt esetleg egy bíróságon megtámadják.

A döntést Donald Trump egy Twitter-bejegyzésében nagy győzelemnek minősítette. Az amerikai elnök korábban többször is beszélt arról, hogy az illegális bevándorlás negatív hatásai begyűrűznek az Egyesült Államokba.

Azt akarják elérni, hogy megnyissuk a határokat, de a nyitott határ bűncselekményeket jelent, a nyitott határ azt jelenti, hogy emberek fulladnak a folyókba. Ez nagyon veszélyes

- emelte ki Donald Trump.

Jelenleg azonban biztonságos harmadik ország státuszt csak Kanada jelenti az Egyesült Államok számára. Ezt ugyanis kétoldalú szerződés szabályozza, vagyis a partnerország törvényhozásának is el kell fogadnia azt. Mivel a legtöbb illegális bevándorló az Egyesült Államokba jelenleg délről, Mexikó irányából érkezik, ezért Mexikóvárosnak is el kellene fogadnia erről egy törvényt. Ennek azonban egyelőre kicsi az esélye, még akkor is, ha Washington ellenkező esetben büntetővámokkal sújtaná a közép-amerikai országot.

Az amerikai elnök a múlt héten méltatta a mexikói kormányt a bevándorlási hullám csökkentéséért tett lépéseiért. Júliusra ugyanis harmadára csökkent az Egyesült Államok déli határaihoz érkező tömeg. Szakértők a tendencia folytatását várják. Amerika felé tartó migránsok legtöbbje Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból indul útnak.

HírTV