2020. február 25.,
kedd, Mátyás napja

Bevándorlási kvótában nem, hazaszállítási kvótában azonban segítünk Rómának

Hír TV

2019. szeptember 22., vasárnap 17:44

Új javaslatot sürget a menedékkérők elosztására Manfred Weber. Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint új kezdetre van szükség az európai migrációs politikában. A kvótarendszer ismét napirendre került azóta, hogy az új baloldali olasz kormány megnyitotta kikötőit a migránsokat szállító civil hajók előtt. Orbán Viktor miniszterelnök Rómában egy beszédben azt mondta, hogy Magyarország továbbra is elutasítja a kvótarendszert.

Minden népnek joga van eldönteni, hogy kivel akar együtt élni - erről beszélt Orbán Viktor Rómában az Olasz Testvérek nevű jobboldali bevándorlásellenes párt gyűlésén. A kormányfő felszólalásában Giuseppe Conte olasz miniszterelnöknek is válaszolt, aki korábban azt mondta: a visegrádi országok nem segítenek Olaszországnak a migrációs politikában. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország nem fogadja el a migránskvótákat, de segítséget szeretne nyújtani Rómának a válság megoldásában.

"Ha elszánják magukat, hogy a már itt lévő migránsokat haza vigyék mi abban tudunk segíteni. Bevándorlási kvótát nem vállalunk, szállítási kvótát szívesen. Ha Conte miniszterelnök úr azt fogja kérni, hogy a magyarok vigyenek haza Olaszországból néhány ezer migránst oda ahonnan jöttek, akkor Magyarország készen áll, hogy ezt teljesítse és segítséget nyújtson."

- hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök.

Hozzátette: egyes brüsszeli politikai erők a bevándorláspolitikánk miatt folytatnak bosszúhadjáratot Magyarország ellen.

Ezzel egy időben az új Conte-kormány ismét elővette a migránsok újraelosztásának tervét. Azt szeretnék, ha a bevándorlók beszállítása szervezetten menne.

"Alapvető fontosságú Európa számára, hogy a bevándorlást menedzselje. Nem szabad várni a vészhelyzetig és akkor lépni. És nem kellene a migrációt propagandacélokra használni, pláne nem olyanra, amely Európa-ellenes."

- fogalmazott Giuseppe Conte, Olaszország miniszterelnöke néhány napja, miután találkozott a francia elnökkel.

Az olasz kormánypártok azt is el szeretnék érni, hogy az Európai Unió pénzügyi szankciókkal sújtja azokat a tagállamokat, amelyek elutasítják a bevándorlók szétosztását.

Hír TV